Trump rekao da će ‘zaustaviti zemlju’ ako granični zid neće biti financiran

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/AP

Na skupu koji je održan u subotu navečer u Washingtonu, državi Michigan, predsjednik Donald Trump sugerirao je da je spreman privremeno zaustaviti financiranje vlade tijekom slijedeće runde pregovora o budžetu koji će se održati u mjesecu rujnu, ako će Kongres nastaviti sa odugovlačenjem davanja sredstava za granični zid između Sjedinjenih Država i Meksika.

Govoreći pred velikom publikom, u mjestu dva sata udaljenom od Detroita i na području države koja je svojevremeno bila jako ovisna o autoindustriji kako bi preživjela, Trump je govorio o napretku svoje administracije u rješavanju “katastrofalnih trgovinskih dogovora” i oživljavanju američke industrije, izvjestili su lokalni mediji. Također je preuzeo velike zasluge za nekoliko važnim pobjeda u vanjskoj politici, uključujući poticajni mir između Sjeverne i Južne Koreje, koji je potpisan ovaj tjedan.

Ali prepoznajući da je sastav publike na svom Michiganskom skupu bio sličan onome koji mu se pridružio na kampanjskom putu, Trump je brzo usmjerio govor na graničnu sigurnost, tvrdeći da je Kongres zanemario svoju dužnost prema američkom narodu odbijajući davanje sredstva za granični zid u punom obliku i bez rezervacija.

Ako Kongres neće ispraviti svoj trenutni kurs, rekao je Trump, blokirat će daljnje pokušaje financiranja vlade.

“Trebamo sigurnost. Trebamo zid”, najavio je Trump. “Ponovno ćemo se sresti 28. rujna i ako ne dobijemo graničnu sigurnost, nećemo imati izbora. Zaustavit ćemo zemlju jer nam je potrebna granična sigurnost.”

“Nitko u prvoj godini rada nije napravio ono što smo mi napravili”, nastavio je. “Regulacije, porezni rezovi, suci, ako pogledate što smo učinili, nitko nije učinio to što smo mi učinili… Nakon godina provedenih u obnovi drugih zemalja, napokon ćemo obnoviti vlastitu zemlju. Bilo je i vrijeme.”

Posljednji proračunski paket koštao je američke porezne obveznike nevjerojatnih 1.3 trilijuna dolara, ali koji je samo osigurao privremena sredstva za Trumpom granični zid – ne 25 milijardi dolara koje je administracija zahtijevala kako bi izgradnja zida mogla biti u potpunosti financirana.

Međutim, administracija nije dopustila da to uspori njezin napredak. Carina i granična patrola Sjedinjenih Država i Odjel za domovinsku sigurnost već su suzili izbor kandidata za gradnju zida, a prototipovi se podižu u pustinji južne Kalifornije.