PragerU | Tko god upravlja riječima, upravlja i kulturom

Što sadrži riječ?

Zašto je važno nazivamo li nekoga tko prekrši zakon kako bi ušao u zemlju “ilegalnim strancem” ili “nedokumentiranim imigrantom”? Koja je razlika između božićnog drvca i “prazničnog” drvca?

To je samo semantika, zar ne?

Da… i ne.

To je samo semantika, ali “semantika” znači značenje riječi. Riječi postoje kako bi mogli razlikovati jednu stvar od druge. Bez riječi imamo kaos. I počinje s prvim riječima; beba kaže mama kako bi razlikovala mamicu od tatice. Riječi oblikuju naše misli; određuju kojim bojama gledamo svijet.

Nitko to ne razumije bolje od ljevice. Oni su gospodari riječi. Zato što znaju da su riječi važne.

Ljevica posjeduje poseban dar za eufemizme — meke riječi odabrane kako bi zasladili grubu stvarnost i lakše je progutali. Ali te meke riječi su podmukle. Njihova jedina svrha je obmanuti.

Rasna diskriminacija u zapošljavanju i prijemima na fakultet je preoblikovana u puno ljepše zvučnu “afirmativnu akciju”. Tko bi se ikada suprotstavio afirmativnoj akciji?

Globalno zatopljenje, koje može biti izmjereno i izazvano, pretvorilo se u “klimatske promjene”, što u stvari ne znači ništa, pošto se klima stalno mijenja.

Kad je Barack Obama postao predsjednik, rat u Afganistanu Georgea Busha odjednom se pretvorio u daleko manje zloslutnu i prijeteću “nepredvidljivu prekomorsku operaciju”. To je jedan od načina kako završiti rat. Samo mu promijeni ime.

Postoji beskonačno mnogo primjera. Svaki tjedan nastane novi eufemizam.

U iluzornom svijetu ljevičarskog jezika, mladi kriminalci postali su “mladi uključeni u pravosuđe”. Mandati i porezi su “plaćanja pojedinačne podijeljene odgovornosti”. Vladina potrošnja postaje “investicija”. Želja da zadržite više vašeg teško zarađenog novca postaje “pohlepa”; uzimanje više tuđeg novca je “plaćanje njihovog poštenog udjela”. Suprotstavljanje demokratima u Bijeloj kući je “opstrukcija”. Protivljenje republikancima u Bijeloj kući, “otpor”!

U ime “raznolikosti” ljevica provodi intelektualni konformizam. Cenzurira suprotne stavove u ime “tolerancije”. I označava sve ne-lijeve stavove “govorom mržnje”.

Razmotrite tekuću bitku nad osobnim zamjenicama, da li da zovete muškarca koji misli da je žena “on” ili “ona”. Vrlo malo ljudi u zemlji pati od spolne zbunjenosti i mi trebamo imati suosjećanja za te ljude, ali ljevica je investirala bezbroj sredstava, vremena i energije kako bi prisilila sve da neke muškarce nazivaju ‘ona’, a neke žene ‘on’.

Zašto? Je li razlog taj što je ljevica toliko suosjećajna? Ili je veća vjerojatnost da je kulturološki program ljevice posvećen zamagljivanju, pa čak i poricanju prirodnih razlika između muškarca i žene?

Ponekad je to samo pridjev koji može promijeniti ili čak negirati cijelo značenje riječi koje opisuje.

Uzmite “društvenu pravdu”.

Pravda znači dobiti ono što zaslužujete bez naklonosti. “Društvena pravda” znači dobiti ono što niste zaslužili zbog naklonosti.

Evo jednog kojeg čujemo puno ovih dana. “Moja istina”. Istina je stvarna bez obzira na osjećaje ili percepciju pojedinca. “Moja istina” je kako ja percipiram stvari bez obzira kakve zapravo jesu.

A što je s “istospolnim brakom”. Nećemo sad ulaziti u politiku; pogledajmo samo jezik.

Tijekom povijesti, u svakoj kulturi, brak je bila zajednica supruga, muškarca i supruge, žene. “Istospolni brak” je zajednica muškarca s muškarcem i žene sa ženom, ali zasigurno nije zajednica muža i žene.

Nakon što je fraza “istospolni” postavljena ispred riječi brak – to jest, kad se promijenila definicija braka, promijenila se i rasprava. Počela je biti o “jednakosti braka”. Odjednom je ograničavanje braka na muževe i žene postao čin bigotizma.

Sva ova manipulacija jezikom isplatila se ljevici: jer tko god upravlja riječima, upravlja i kulturom.

Ne vjerujete mi? Samo pokušajte koristiti običan jezik umjesto politički ispravnog žargona ljevice. Ali budite pažljivi. Korištenje “krivih riječi” može prouzročiti gubitak posla, vašeg doma i reputacije.

Rat za kulturu je uglavnom rat riječima. Trenutno ljevica pobjeđuje. Posljedice toga možete vidjeti posvuda: u politici, obrazovanju i medijima.

Vrijeme je da uzvratimo udarac. Ne smijemo više dati niti jedan slog.

Što sadrži riječ? Sve,

Ja sam Michael Knowles, voditelj Michael Knowles Show-a, za Prager University.