HOOVER INSTITUTION: Diskriminacija i nejednakost s Thomasom Sowellom

Bogati ili siromašni, većina ljudi se slaže da postoje razlike u bogatstvu. Thomas Sowell raspravlja o podrijetlu i utjecaju tih nejednakosti u bogatstvu u svojoj novoj knjizi, “Diskriminacija i nejednakosti” u ovoj epizodi Neuobičajenog znanja Hoover instituta.

Sowell objašnjava problematiku relativno novog pravnog standarda “različitog utjecaja” i način na koji on ignorira američki pravni princip “tereta dokaza”. Sowell i Robinson raspravljaju kako ekonomski ishodi uvelike variraju po pojedincima i skupinama, te da ideje poput “različitog utjecaja” ne uzimaju u obzir te varijacije.

Razgovaraju o utjecaju nuklearne obitelji na inteligenciju pojedinaca, budući da su studije pokazale da djeca koju odgajaju dva roditelja imaju višu razinu inteligencije, ali također da prvorođenci i jedinci imaju višu razinu inteligencije od svoje mlađe braće i sestara, što ukazuje na to da vrijeme i pozornost koje roditelji posvećuju svojoj djeci ima veći utjecaj na njihovu budućnost čimbenika poput rase, okoline ili genetike. Sowell govori o svojoj knjizi u kojoj opširno piše od finalistima Nacionalne vrijednosne stipendije koji su većinski bili provorođenci i jedinci.

Sowell i Robinson nastavljaju raspravljati o povijesnim slučajevima diskriminacije i kako su ti slučajevi utjecali na ekonomska i društvena pitanja unutar obitelji, uključujući diskriminaciju stvorenu stambenim zakonima na području Zaljeva (Bay Area – San Francisco, Oakland op. a.). Razgovaraju o stopama nezaposlenosti, nasilja, socijalnoj državi u odnosu na afroameričke zajednice i drugim stvarima.