Šokantni video koji pokazuje kako lava iz havajskog vulkana Kilauea proždire auto

Šokantna snimka koju su lovci na oluje snimili ovog vikenda pokazuje kako tok lave iz nedavne erupcije vulkana Kilauea na havajskom velikom otoku proždire Ford Mustang.

Snimka, napravljena sa sigurne udaljenosti, prikazuje lavu koja se spušta niz padinu na ulicu gdje prvo zapali, a potom u potpunosti prekrije cestu, poštanski sandučić, auto i obližnje ograde i drveće.

Erupciju u petak popratio je potres magnitude 6,9. Od tada je bilo 142 manja potresa, koji su vjerojatno rezultat vulkanske aktivnosti. Kilauea je otvorila najmanje deset pukotina diljem “velikog otoka” Havaja, uključujući posljednju ispod zajednice Leilani Estates, 12 milja udaljene od otvora vulkana.

Do sada je vulkan uništio 35 domova, izvjestio je Daily Mail, i raselio više od 1.700 stanovnika Havaja. Prema agenciji za civilnu obranu okruga Havaji, neki od tih ljudi evakuirani su iz domova koji su se našli na lavinom putu, a drugi su evakuirani zbog prisutnosti otrovnih vulkanskih plinova. Nekima od stanovnika je dozvoljen povratak svojim kućama, iako nakratko, kako bi spasili stvari od sentimentalne vrijednosti i provjerili kućne ljubimce.

Društveni mediji snimili su nevjerojatne fotografije destruktivne snage prirode.

Lava ne pokazuje znakove zaustavljanja. Posljednja erupcija ovakve magnitude trajala je oko 88 dana.