WALSH: Najsnažniji prikaz majčinstva ikad napravljen

Matt Walsh

Stanislav Traykov/Creative Commons

Kako se približava Majčin dan, mislim da bi bilo vrijedno prisjetiti se priče ispričane najsnažnijim prikazom majčinstva i jednim od najvećih umjetničkih djela ikad proizvedenih ljudskim rukama. Michelangelovo remek-djelo, Pieta, koja prikazuje Mariju s Isusom u svom naručju nakon što je skinut s križa.

Zamislite majčinski ponos kako protječe iz njezinog srca dok gleda svog Sina koji prinosi konačnu žrtvu u korist čovječanstva. Zamilite njezinu bol dok ga je promatrala u nezamislivoj agoniji, napuštenog od gotovo svih koji su ga jednom slijedili. Samo nekoliko osoba stajalo je pokraj Isusa u Njegovim posljednjim trenucima. Koliko prikladno i koliko lijepo da je jedna od tih osoba bila Njegova majka. To je ono što prava majka radi: žrtvuje se, ustraje, pati i voli.

Mislim da ponekad gubimo iz vida ljudski element u ovoj priči. Čuli smo je milijun puta, pa je na brzinu preletimo pogledom i počinjemo je viđati kao nešto udaljeno i apstraktno. Ali Isus je doista umro na tom križu. I Njegova majka je stajala tamo, bespomoćno promatrajući kako muče i ubijanju njezinog Sina točno ispred nje. Sigurno je pomislila na proročanstvo koje su joj rekli prije mnogo godina u hramu: “Mač će probiti tvoju dušu” (Luka 2:35). I tako se vjerojatno osjećala, poput oštrice koja je prošla njezinim tijelom do najdubljeg dijela njezinog bića.

Mislim da se sve majke (i očevi) mogu poistovjetiti s tim do određene mjere, neki više od drugih. Mnoge majke su doživjele neopisivu muku gledanja polaganog umiranja svoje djece u bolničkom krevetu ili brzog, nakon prometne nesreće ili iznenadne tragedije. Mnoge majke su pretrpjele agoniju pobačaja, gubeći djecu koju nikada nisu imala priliku upoznati ili imenovati. Većina njih je osjetila, ako ne bol gubitka djeteta kroz smrt, onda bol gubitka djeteta neizbježnim prolaskom vremena.

Majka osjeća duboku radost dok promatra odrastanje svog djeteta od bebe u njezinom naručju, do malog djeteta koje se nespretno gega oko kuće, do starijeg djeteta s većim osjećajem neovisnosti, do tinejdžera, do odrasle osobe. Ali ta radost je pomiješana s gorkim okusom promjene i tragom gubitka. Njezino dijete odlama njezine komadiće dok odrasta i nosi ih nesvjesno sa sobom, a ona ostaje živjeti s malim rupama koje on ostavlja iza sebe. Ako se nešto nezamislivo dogodi i dijete umre, osjećat će se kao da je odnio cijelo njezino biće u grob. To je ono što znači voljeti nekoga kao što majka voli dijete. To znači da im dajete cijelog sebe, patite kad oni pate i idete kako oni idu.

Sve to je savršeno prikazano pričom o Isusu i Mariji. Moderno društvo govori djevojkama da gledaju pop zvijezde i poslovne žene kao inspiraciju. Umjesto toga, trebale bi ovdje gledati. U podnožje križa. Prema boli i ljepoti i iskupljenju i ljubavi. Prema majci i njezinom sinu.