Zgroženi gledatelji novog Trierovog filma masovno izlazili iz dvorane u Cannesu

Joseph Curl

Ne čujete prečesto riječ “povraćati” od kritičara koji recenzira novi film.

S druge strane, to je novi film Larsa Von Triera, a kod takvog “umjetnika”, koji je snimio takve prekrasne filmove poput “Antichrista” i “Nymphomaniaca”, sve je moguće.

Njegov novi film “The House That Jack Built”, u kojem glavne uloge tumače Matt Dillon i Uma Thurman, izazvao je u ponedjeljak navečer masovno napuštanje dvorane na premijernom prikazivanju filma na festivalu u Cannesu.

Kritičari su ga popljuvali – jedan od njih je izjavio da je redatelj “ovaj put otišao predaleko”.

“Upravo sam otišao s Lars Von Trierovog filma ‘The House That Jack Built”. Pretenciozan. Za povratiti. Brutalan. Patetičan.”, rekao je drugi kritičar.

Još jedan sudionik je rekao: “Odvratan film. Nije trebao biti napravljen. Glumci odgovorni.”

Danski redatelj je izjavio da je to njegov najnasilniji film do sada – i ponosan je na to. Filmski sajt Rotten Tomatoes sažeo je radnju filma na ovaj način: “Nadolazeća drama Larsa von Triera slijedi vrlo inteligentnog Jacka (Matt Dillon) u razdoblju od 12 godina i predstavlja ubojstva koja definiraju Jackov razvoj u serijskog ubojicu. Doživljavamo priču s Jackovog stajališta, dok postavlja svako ubojstvo kao umjetničko djelo. Kako policija sve više steže obruč oko njega, on uzime sve veći i veći rizik u pokušaju da stvori ultimativno umjetničko djelo.”

Bljak.

Tijekom stremljenja prema “umjetnosti”, žene i djeca su brutalno – i grafički – ubijana.

To je dovelo da masovnog izlaska u Cannesu.

Dvorana se stvarno ispraznila.

I Setoodeh, koji piše za Variety, sažeo je večer na ovaj način: