PRAGER: Studentica na Cornellu prezentirala diplomsku radnju u donjem rublju

Dennis Prager

Screenshot: YouTube/Cornell University

Najznačajnija stvar u naslovu ove kolumne je da niti jedan čitatelj neće misliti da je riječ o šali. To je, prijatelji moji, dodatni dokaz o tome koliko malo većina Amerikanaca cijeni naša sveučilišta.

Ljevičari su naša sveučilišta učinili, prema opisu profesora s Harvarda Stevena Pinkera, predmetima ismijavanja.

Kao što je objavljeno u Cornell Daily Sun-u, a nakon toga i diljem svijeta, evo što se prošli tjedan zapravo dogodilo na Sveučilištu Cornell, jednom od naših elitnih, “Ivy League” sveučilišta: Apsolventica Letitia Chai probno je predstavila svoju diplomsku radnju odjevena u plavu raskopčanu košulju i odrezane kratke traper hlačice. Njezina profesorica, Rebekah Maggor, upitala ju je: “Je li to stvarno želiš nositi?”

Profesorica je nadalje prokomentirala da su Chaine hlačice “prekratke” – i da kao govornica ona daje “izjavu” svojim odabirom odjeće. Kao što je izviješteno u novinama: “Razred nema formalizirani kod odijevanja, ali traži od učenika da se ‘odjenu pristojno i prikladno za osobu kojoj će predstaviti svoju radnju'”.

Uvrijeđena i povrijeđena prijedlogom profesorice, Chai je odlučila da prezentira svoju radnju s još manje odjeće. Pojavila se pred studentskim kolegama u svojoj majici i kratkim hlačicama, a zatim ih je uklonila. Dok se svlačila u grudnjak i gaćice, objasnila je: “Ja sam više od Azijatkinje. Ja sam više od žene. Ja sam više od Letitije Chai. Ja sam ljudsko biće i tražim od vas da uzmete ovaj skok vjere i poduzmete sljedeći korak – ili bolje rečeno sljedeći striptiz (step – korak; strip – striptiz) – u našem pokretu i pridružite mi se pokazujući jedni drugima ono što stvarno jesmo: članovi ljudske rase. … Mi smo tako trijumfalni, ali ono najvažnije, mi smo ravnopravni.”

Dvadeset osam od 44 članova publike slijedilo je naputak skinuvši svoju odjeću.

Chaina prezentacija bila je prenošena uživo. Još uvijek se može pogledati na Facebooku (ili na YouTube-u).

Jedanaest prisutnih studenata napisali su dugu izjavu u kojoj brane i profesoricu — koja se obilato ispričala – i Chai. Ona glasi: “Kao studenti koji čvrsto vjeruje u stanare” — to što studenti na Cornellu ne znaju da je riječ “tenets – načela”, a ne “tenents – stanari” nimalo ne začuđuje — “pravde i predanosti poštenim zastupanje, osjećamo da imamo dužnost na sljedeću izjavu. Mi podržavamo Letitijinu predanost pravima žena. … Mi čvrsto podržavamo i identificiramo se s Letitijinom borbom za ravnopravnost u postupanju svih ljudi, bez obzira na rasu, spol, vjeru, seksualnost ili izgled. Većina od nas su obojeni studenti, multietničkih podrijetla, koji se mogu prilično poistovjetiti s Letitijinom frustracijom zbog sustavnog tlačenja koje je utkano u tkaninu ove zemlje. … Naše sjećanje na taj dan je sljedeće:

“Letitija je ustala kako bi održala svoj govor. Prije nego je počela, naša profesorica pitala je Letitiju ako će nositi “te kratke hlačice” na njezinoj stvarnoj prezentaciji u subotu. Naša profesorica redovito postavlja to pitanje svim studentima, muškim i ženskim, kako bi razjasnila prikladan stil odijevanja za javni govor. Naša profesorica nastavila je govoriti da onim što nosite i kako se prezentirate dajete izjavu o sebi. Napomenula je da ako nosite kratke hlačice na svojoj prezentaciji radnje, to predstavlja izjavu. Njezin fokus na odjeću označio je važnost profesionalizma u određenim situacijama javnog nastupanja… Tijekom semestra… također smo imali nekoliko značajnih razgovora o privilegijama, raspravljali smo kako izbjeći priče (bijelog) spasitelja. … Naša profesorica… često opisuje načine na koje društvo može uspostaviti društveno ponašanje (za žene) radi sustavnog ugnjetavanja.”

Teško je reći koji aspekt ove priče je smješniji i koji je uznemirujući. Je li to onaj kad su se studenti skinuli u donje rublje? Da je iznošenje diplomske radnje pred studentima u donjem rublju, od kojih je većina također ogoljena, prihvatljiva — pa čak i hvaljena — na Sveučilištu Cornell, govori vam sve što morate znati kako biste razumjeli degradirano stanje Cornella i većine drugih američkih sveučilišta. I ako je iznošenje diplomske radnje u donjem rublju udarac za žensku ravnopravnost, zašto nositi donje rublje? Zašto ne iznositi radnju gol?

Je li pretpostavka “sustavnog ugnjetavanja” žena i etničkih manjina u Americi sveprisutna? Ako postoje sretnije mlade žene od onih koji pohađaju Cornell i ostala američka sveučilišta, teško je zamisliti koje bi to mogle biti. Ipak njihovi ljevičarski instruktori su ih toliko efektno indoktrinirali u osnovnoj školi, srednjoj školi i na koledžu da hodaju uokolo misleći o sebi kao žrtvama “sustavnog ugnjetavanja” u društvu koje je vjerojatno najslobodnije i s najvećim mogućnostima u ljudskoj povijesti.

Ili je to očigledna odsutnost bilo kakve kritike Chai od strane 1.650 članova sveučilišnog osoblja na Cornellu? Nezamislivo je da, čak i na Cornellu, niti jedan član osoblja nije našao ovakvo ponašanje mlade žene uvredljivo za Cornell i nekoć uzvišeno područje visokog obrazovanja. Izgleda da se toliko boje svojih ljevičarskih kolega i studenata da nisu rekli ništa.

Ova priča potvrđuje ono što konstantno govorim roditeljima: Slanje vašeg djeteta na koledž je igranje ruskog ruleta s njihovom vrijednostima.