MALKIN: Marginaliziranje Melanije

Michelle Malkin

Screenshot: YouTube/Inside Edition

Želite li još dokaza da postoje dvije Amerike? Evo: Ljevičarska mržnja Melanije Trump je obrnuto proporcionalna divljenju koje središnja Amerika iskazuje prema prvoj dami.

Samo u posljednjih mjesec dana, kasnonoćni televizijski klaun Jimmy Kimmel ismijavao je slovenski naglasak Melanije, CNN-ova suradnica napala ju je da nije “kulturno Amerikanka”, bivši glasnogovornik Hillary Clinton, Philippe Reines izrugivao se njezinoj otmjenoj nazočnosti na sprovodu bivše prve dame Barbare Bush, dok se horror pisao Stephen King cerekao njezinoj ovotjednoj hospitalizaciji zbog operacije bubrega.

Ipak, dok partizani u političkim tiskovinama i zabavnim medijima rade punom parom kako bi podsticali mržnju i odbojnost prema Trumpovoj administraciji, “Melania” je danas, prema nedavno objavljenim podacima Socijalne sigurnosti, među najpopularnijim imenima za novorođene bebe. A nova anketa sprovedena od anti-Trumpovskog CNN-a objavljena u ponedjeljak, pokazuje porast popularnosti prve dame za 10 posto – od 47 posto u siječnju, na 57 posto prošlog tjedna.

To znači da gotovo 6 od 10 Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o FLOTUS (First Lady Of The United States). Uh-oh!

Zamislite koliko bi impresivniji bili ti brojevi da oni isti tabloidni novinari i TV voditelji koji su slinili oko Obama u časopisima poput ‘Us’ i TV emisijama poput ‘The View’, pružaju sličnu podršku Melaniji Trump. Zamislite da isti modni divovi koje su organizirali “Pistu za pobjedu” u svrhu prikupljanja donacija za Obaminu kampanju i bjesomučno objavljivali tjedne izvještaje o “Najboljem izgledu Michelle Obame do sad”, iskoriste svoj utjecaj za promociju Melanijinog stila i osjećaja za modu.

Usprkos njezine uspješne karijere kao međunarodno fotografiranog modela, čije slike su ukrašavale stranice Harper’s Bazaara, GQ-a, Vanity Fair-a i Voguea, lib-dominantni modni i celebrity časopisi su je izbjegavali. Urednici i producenti pop kulture — koji su Baracka i Michelle pretvorili u Beltway Brangelinu, promovirajući njihovu izbornu kampanju, kampanju za ponovni izbor, knjige i svaki mogući osobni projekt — ponašaju se prema njoj kao prema duhu.

Zašto? Strah.

Melania Trump nije samo nevjerojatno lijepa. Ona je putovala diljem svijeta i dobro je načitana. Govori engleski, francuski, njemački, talijanski i srpski, pored svojeg materinjeg slovenskog — više jezika od bilo koje prve dame do sad. Njezina predanost sinu Baronu je uzorna. Njezina averzija da bude u centru pažnje i nedostatak političkih ambicija je osvježavajuća. Takva je i njezina sposobnost da se suzdrži od javnog žaljenja zbog nužnog kompromisa koji je morala napraviti između javnog i privatnog života (vas gledam, Hill i ‘Chelle O).

Neprijateljski tisak koji pokriva Bijelu kuću okrivljuje njezinu vlastitu šutljivost za promidžbeni vakuum koji se stvorio oko nje. Ali ja vjerujem da postoji dublji razlog:

Veća izloženost ove zanimljive i izvanredne žene značilo bi još veće njezino poznavanje. Veće poznavanje moglo bi značiti i veću popularnost. A ne daj Bože da ima više republikanskih žena u očima javnosti koje bi se mogle natjecati — i pobijediti — uobičajenu paradu militantnih gunđala i plačljivica koje se prestavljaju kao feministički uzori.

U dva navrata, i Hillary Clinton i Michelle Obama napale su sve žene koje nisu glasale za njihove političke agende i izjavile da su im muževi isprali mozgove ili da su sebično neprosvijeteljene. “U svjetlu ovog posljednjeg izbora, zabrinuta sam za nas kao žena o onom što mislimo o sebi samima i jedni o drugima”, prigovorila je prošli tjedan Obama na summitu žena Sjedinjenih Država u Kaliforniji. “Što se to događa u našim glavama gdje si dopuštamo te stvari.”

To se zove izbor. Zove se odbacivanje umornih starih ideja da su neke žene ravnopravnije od drugih ili da jedna stranka ima monopol nad drugom na temelju spola. Samozadovoljne demokratske dive koje izražavaju svoj prezir prema nezavisnom ženama umjesto da rade kako bi osvojile njihov glas, nisu ništa naučile od izbora 2016.

Tako će Melania, kao i mnoge druge istaknute republikanske supruge prije nje, ostati zanemarivana, ponižavana i demonizirana od nakaza koje kontroliraju narativu, jer žene na desnici ugrožavaju kulturnu hegemoniju ljevičara. Crne ili bijele, bogate ili siromašne, centristice ili “kranje desničarke”, rođene Amerikanke ili naturalizirane, republikanske majke, supruge i kćeri moraju se prisilno održati u traci koju su im namijenili mediji.

Kad ljevičari ne mogu pobijediti svojim idejama, posvjećuju se marginaliziranju glasnika ideologije koju preziru — i njihovih supružnika. To nije atraktivan izgled.