WILLIAMS: Kanye i demokrati

Walter E. Williams

Screenshot: YouTube/C-SPAN

Nakon burne rasprave oko Kanyea Westa, moje iskreno suosjećanje namijenjeno je bijelim ljudima koji vode Demokratsku stranku. Moju sućut potaknula je objava mega zvijezde u studenom 2016., kada je pred ispunjenom koncertnom dvoranom rekao da nije glasao na predsjedničkim izborima, ali da je glasao, svoj glas bi dao Donaldu Trumpu. Nakon toga, 21. travnja, West je otišao na Twitter, na kojem ima 28 milijuna slijedbenika, kako bi proglasio “Volim način na koji Candace Owens razmišlja”. Owens je direktorica urbanog angažmana u organizaciji Turning Point USA koja je izjavila da je bivši predsjednik Barack Obama tijekom svoja dva mandata prouzročio “štetu” u rasnim odnosima u Sjedinjenim Državama.

Na Westovo iskazivanje podrške Trumpu, zajedno s njegovom kritikom mentaliteta “plantaže” Demokratske stranke, ljevica je reagirala žestoko. U jednoj pjesmi, West repa: “Vidiš, ovo je problem s ovom proketom nacijom. Svi crnci moraju biti demokrati. Čovječe, nismo se maknuli s plantaže.” Demokratska predstavnica u Kongresu, Maxine Waters, rekla je da West ima pogrešno mišljenje i savjetovala ga da “Razmisli još jedanput o politici – i možda drugi puta neće toliko govoriti”. Poanta grijeha kojeg je počinio West je ta što se usudio dovesti u pitanje hegemoniju Demokratske stranke među crnim Amerikancima. Reakcija je bila toliko burna da je West morao unajmiti osobno osiguranje zbog prijetnji koje su mu upućene. Srećom, policija istražuje te prijetnje.

Kanye West nije rekao ništa drugo od onoga što već desetljećima govore dr. Thomas Sowell, Larry Elder, Jason Riley, ja i ostali crni libertarijanci/konzervativci. U stvari, West je citirao Sowella, na primjer: “Socijalizam ima toliko loše primjere da ih samo intelektualac može ignorirati i izbjegavati” i “Najosnovnije pitanje nije ono što je najbolje, nego tko će odlučiti o onom što je najbolje”. Objavljivanje ovih Sowellovih citata na Twitteru u očima ljevičara predstavlja najviši stupanj bogohuljenja.

Velika razlika između crnih libertarijanaca/konzervativaca i Westa je u tome što on ima 28 milijuna slijedbenika na Twitteru i ogromnu publiku slušatelja, dok je, s druge strane, samo nekolicina crnaca uopće čula za libertarijanske/konzervativne crnce koji se ne zovu Clarence Thomas (sudac na Vrhovnom sudu). (Trebao bih usput napomenuti da je dr. Thomas Sowell jedan od najistaknutijih i najuspješnijih živih učenjaka današnjice.)

Problem koji Kanye predstavlja Demokratskoj stranci je taj da ukoliko stranka ne uspije zadržati crnce u svojim redovima i izgubi 20 do 25 posto crnih glasova, može se pozdraviti s nadom da će osvojiti bilo koje predsjedničke i kongresne izbore. Demokrati vjerojatno već vide tu prijetnju. To je jedan od razloga njihove podrške ilegalinim imigrantima i davanja prava glasa onima bez državljanstva. Imigranti južno od granice koji su ovdje ilegalno vide se kao zamjena ili jamstvo protiv katastrofalnog gubitka crnih glasova.

Držanje crnaca slijepima na glupost neupitne podrške Demokratskoj stranci, držeći ih plašljivima, ljutima, ogorčenima, i konstantno oslikavajući Republikansku stranku kao rasističku, od vitalnog je značaja. Demokrati ne žele da crnci postavljaju ozbiljna pitanja o tome što je zapravo stranka za njih napravila. Najproblematičnije i najopasnije gradove – Indianapolis, Stockton, Oakland, Milwaukee, Cleveland, Kansas City, Baltimore, Memphis, St. Louis i Detroit – vode demokrati, često crni demokrati, već gotovo pola stoljeća. U tim, kao i u drugim gradovima vođenih od demokrata, crnci pate od najviših stopa ubojstava i njihova djeca pohađaju najslabije i najnesigurnije škole.

Demokrati si nikad ne bi mogli priuštiti da veliki broj crnih ljudi dođe do zaključka: “Postavljamo vas na čelne pozicije u našim gradovima već desetljećima. Čak smo i postavili crnog demokrata u Bijelu kuću. I što je to značilo za nas? Plus, predsjednik za kojeg ste govorili da nas mrzi, drži našu stopu nezaposlenosti na povijesno niskim razinama.” Ispada da su crnim i bijelim političarima važniji crni glasovi od crnog blagostanja, crne akademske izvrsnosti i crnih života. A što se tiče crnih političara i vođa za građanska prava, ako već prodaju svoje ljude niz rijeku kako bi održali demokrate na vlasti, trebali su barem tražiti višu cijenu.

Walter E. Williams je profesor ekonomije na Sveučilištu George Mason.