‘Ukinite kapitalizam, nemojte ga omogućavati’, i ostale lude izjave kalifornijskih kandidata na izborima

Elisha Krauss

Screenshot: YouTube/Reason TV

Ovdje u Kaliforniji, naša vlada daje benificije ilegalnim strancima, oduzima oružje građanima, uči naše sinove da mogu biti kćeri, a naše kćeri, sinovi.

Zbog toga je za očekivati da će mnogi, ako ne i većina, od kandidata za javne urede u ovoj državi biti autentični ludi ljudi.

U to sam se uvjerila iz prve ruke čitajući Službeni kalifornijski vodič za informiranje glasača. To je brošura od 95 stranica koju kalifornijski glasači dobijaju poštom prije državnih izbora, a oni će se održati 5. lipnja.

Kandidati koriste tu brošuru kao priliku za predstavljanje glasačima putem “izjava kandidata”. Te izjave su nevjerojatne, smiješne — i često zastrašujuće.

Prvo, malo pozadine o izborima u Kaliforniji: oni više nemaju nekog posebnog značaja. Ova država je plavija (demokratska – op. a.) od Tobiasa Funkea na audiciji za Blue Man Group. Ovo je država u kojoj su granice političke rasprave desnice “lijevo”, a ljevice “još više lijevo”. Ovo je država u kojoj je normalno da se demokrat suočava s demokratom… i to na općim izborima.

Novootkrivena dominacija ljevičara u Kaliforniji (ne tako davno Arnold Schwarzenegger i Pete Wilson su bili guverneri, a Ronald Reagan čak u dva navrata) nije mala stvar. Kalifornija je najveća država nacije što se tiče populacije, bruto domaćeg proizvoda i elektoralnih glasova. Ali to također nije došlo bez velike cijene za stanovnike Kalifornije. Državu napuštaju stanovnici, sve je siromašnija i slomljena.

Tko je kriv za to ako ne demokrati? Ali za demokrate osobna odgovornost ne postoji, oni krive čovjeka koji je dežurni krivac za sve: Donalda Trumpa. On, zajedno sa “velikim biznisima”, je nekako odgovoran za demokrate u Sacramentu, San Franciscu i Los Angelesu koji vode Zlatnu državu u propast.

Ne mogu objasniti kako, pa stoga idemo na izjave kandidata.

Započninjemo s kandidatkinjom za Senat Ling Ling Shi. Ling nije priložila fotografiju, niti stranačku pripadnost, ali je zato sigurna da bi “Američki predsjednički izbori 2016. trebali biti poništeni od Vrhovnog suda i Sjedinjene Države bi morale ponovno održati (rehold) izbore za 45-tog predsjednika SAD-a.” Rehold? (ta riječ ne postoji u engleskom jeziku – op. a.)

Demokratski kandidat za Senat Kevin de Leon kaže da je “Predsjednik odlučan da podijeli naše ljude i ponizi kalifornijske ideale”. Završava s prepričavanjem svoje uloge u pomaganju uništenju Kalifornije:

“Vodio sam povijesne napore da poboljšam živote stanovnika Kalifornije poduzimanjem akcija za univerzalnu zdravstvenu zaštitu, jednakost plaća, imigrantskih i građanskih prava, minimalnu plaću od 15 dolara, visoko obrazovanje bez duga i stvaranjem Kalifornije svjetskim liderom u borbi protiv klimatskih promjena.”

Kandidat John Thomson Parker iz Stranke za mir i slobodu (čitaj: Socijalističke) brzo dolazi na ono bitno: “Ukinite kapitalizam–nemojte ga omogućavati”. Hej, to je funkcioniralo za senatora Bernieja Sandersa, koji posjeduje tri kuće.

U utrci za guvernera, postoje neke zanimljive izjave kandidata Zelene stranke Josha Jonesa, poput: “Trans prava; a ne dodatna prava za korporacije”.

Demokratski kandidat Michael Shellenberger želi da znate kako ga je časopis Time prepoznao kao “heroja okoliša” zbog njegovih stavova o klimatskim promjenama.

Gloria Estela La Riva, kandidatkinja Stranke za mir i slobodu, vjeruje kako “korporacije, banke i Pentagon predugo dominiraju društvom”.

#Reisistance se nastavlja s još jednim demokratskim kandidatom koji želi osigurati da svi znaju da je on učinio svoj dio. Cameron Gharabiklou kaže: “Jer kada će se pisati povijest, pisat će da je Kalifornija ustala, oduprla se i predvodila ovu zemlju naprijed”.

Kevin Akin, još jedan socijalist iz Mira i slobode, želi upotrijebiti svoju moć kao rizničar, ukoliko pobjedi na izborima, i želi promicati gospodarske zajednice u društvenom vlasništvu poput kooperativa, sindikata i otvoriti “Državnu banku”. Akin želi “demokratsku kontrolu i društveno vlasništvo nad našim gospodarstvom”. Dakle, socijalizam.

Xavier Becerra je trenutačni kalifornijski državni odvjetnik i strastveni ljevičar. On je bio taj koji je podigao optužnicu protiv tajne pro-život ekipe koja je otkrila da Planirano roditeljstvo prodaje dijelove tijela pobačenih beba.

On također želi da glasači znaju da zaista ne voli Nacionalnu udrugu za oružje (NRA). “Borio sam se za kalifornijske vrijednosti cijeli život i neći nikada odustati kad je u pitanju borba protiv Big Oil-a, NRA ili Trumpove administracije.”

Nathalie Hrizi iz Stranke za mir i slobodu želi ukinuti kompanije koje nude zdravstveno osiguranje. Hrizi navodi: “Zdravstvena zaštita je pravo! Ukinimo tvrtke za zdravstveno osiguranje. Država mora stvoriti neprofitnog pružatelja usluga za sva potrebna osiguranja. Dajte glas Hrizi 2018!”

Demokratski kandidat Asif Mahmood želi da znate da ako ga ne izaberete znači da ga mrzite. “Kao muslimanski imigrant iz države Kalifornije — ja sam trostruka prijetnja Donaldu Trumpu. Biti ću prvi musliman ikad izabran za državni ured u zemlji. Pošaljimo jasnu poruku — vrijeme je za čvrst obračun s mržnjom.”

Završit ću s najsažetijom i najboljom izjavom od svih:

Gospodin Johnny Wattenburg nije član nijedne stranke. Njegova kampanja nema web stranicu, nema sjedišta. Ali on postavlja ovo jednostavno pitanje o tome hoćete li mu dati svoj glas: “Zašto ne!”

Ameriko, moli se za nas.