Tvrtka napravila video igru koja omogućuje igračima da budu školski pucači

Ryan Saavedra

Screenshot: Steam Video

Popularna online platforma za video igre priprema se za izdavanje izuzetno kontroverzne igre 6. lipnja, pod nazivom “Active Shooter”, koja će korisnicima omogućiti da budu masovni školski pucači.

BBC izvještava:

Prema opisu igre u online trgovini Steam, igra omogućuje igračima da “ubiju što je više civila moguće” u školskom okruženju…

… Igra pucnjeve u školi opisana je kao “realistična” i “impresivna”, a programer je najavio da će biti uključeni i 3D modeli djece kao ciljevi pucača.”

Korisnici će imati statistiku na zaslonu koja će ih informirati o tome koliko civila i policijskih službenika su ubili tijekom igre.

Charity Infer Trust pozvala je Valve, kompaniju iza Steama, da ukloni igru prije njezinog izlaska za nekoliko tjedana.

“To je užasno”, rekao je glasnogovornik Infer Trusta. “Zašto bi itko stavio na tržište nešto tako nasilno i bio u potpunosti neosjetljiv na smrt tolike djece? Zgroženi smo što se igra takvog tipa reklamira.”

BBC napominje da je razvojni programer u prošlosti optuživan da prodaje “nanovo zapakirane” igre, koristeći već postojeći ‘game engine’ i grafiku “s minimalnnim promjenama ili razvojem”.

Razvojni programer upozorava korisnike na stranici: “Molim vas, nemojte ništa od ovog uzeti ozbiljno”.

“To je samo trebala biti simulacija i ništa više”, piše u upozorenju. “Ako vam se čini da želite povrijediti nekoga oko sebe, molim vas da zatražite pomoć lokalnog psihijatra ili da nazovete 911. Hvala.”

Na stotine Twitter profila uključilo se u raspravu o kontroverznoj igri, a mnogi od njih, uključujući i obitelji žrtava školskih pucnjava, pozivaju na uklanjanje igre s tržišta.