HANSON: Zeleni imoralisti

Victor Davis Hanson

Screenshot: YouTube/WKYC Channel 3

Tisuće umiru od ruskih projektila i bombi u predgrađima Ukrajine.

Kao odgovor na to, izaslanik Bidenove administracije za klimatske promjene, multimilijunaš i vlasnik privatnog zrakoplova John Kerry, žali se da ruski predsjednik Vladimir Putin više neće biti njegov partner u smanjenju globalnog zatopljenja.

“Izgubit ćemo fokus ljudi”, uzrujava se Kerry. “Izgubit ćemo pažnju velike zemlje jer će ona biti preusmjerena i mislim da će to imati štetan utjecaj.”

“Utjecaj”?

Je li globalistički moralist Kerry pod “utjecajem” mislio na više od 650 ruskih projektila koji su imali štetan utjecaj na ukrajinske zgrade i raskomadali djecu?

Gube li ruski vojnici svoj zeleni “fokus”? Kad Putin prijeti nuklearnim ratom, je li on samo “preusmjeren”? Bi li ispaljivanje nekoliko nuklearnih raketa “štetilo” ljudskom okolišu?

Moralisti klimatskih promjena toliko apstraktno vole čovječanstvo da moraju konkretno zaustaviti njihov prijeko potreban plin, ugljen i naftu. I toliko malo cijene ljude da ih nimalo ne zabrinjava činjenica da posljedične nestašice goriva i preveliki troškovi uzrokuju ratove, rast inflacije i prijeti sposobnosti ljudi da putuju ili se griju.

Bidenova administracija zaustavila je svu proizvodnju plina i nafte u regiji Arktičkog nacionalnog utočišta za divlje životinje (ANWR) na Aljasci. Raskinuli su sve nove savezne zakupe za bušenje. Ukidaju nove cjevovode od velike važnosti. Potiču kreditne agencije da ne financiraju bušenja nafte i plina.

To je pomoglo ukidanju cjevovoda EastMed koji bi donio toliko potreban prirodni plin u južnu Europu. I samo u godinu dana, uspjeli su pretvoriti najvećeg proizvođača nafte i plina u povijesti svijeta u patetičnog prosjaka za globalnim fosilnim gorivima.

Sad cijena benzina raste na više od 5 dolara po galonu. U prereguliranim plavim državama, vjerojatno će doseći 7 dolara.

Rezultat svega je ljevičarski teror za koji bi birači na nadolazećim jesenskim izborima za Kongres s pravom mogli okriviti demokrate zbog smanjenja sposobnosti Amerikanaca da putuju, griju se zimi, rashlađuju ljeti i kupuju hranu po pristupačnim cijenama.

Ali kako će Bidenova administracija kvadrirati krug svog vlastitog ideološkog rata protiv nafte i prirodnog plina naspram predaje prednosti našim neprijateljima u proizvodnji nafte i plina, dok Rusija napada Ukrajinu?

Ili drugačije rečeno, kad se sebična teorija suoči s grubom stvarnošću, tko gubi? Odgovor: američki narod.

Predsjednik Joe Biden ukinuo je američke sankcije na rusko-njemački cjevovod Nord Stream 2 koji je dizajniran kako bi zelenu Njemačku opskrbio s odvratnim, ali prijeko potrebnim prirodnim plinom.

Ali prvo je Biden otkazao cjevovod Keystone XL u Sjedinjenim Državama. On zapravo nema problema s cjevovodima per se, samo s onim američkim.

Dok se Bidenu ne sviđa ideja da Njemačka izgara ugljično gorivo ili da Putin ubire enormni profit od samouzrokovane ovisnosti Berlina ili da Nijemci uvoze ukapljeni prirodni plin iz Amerike, Bidenu se također ne sviđa ideja prisiljavanja Nijemaca da usred zime isključe svoje termostate kad je rat koji vodi Rusija nedaleko njemačkih granica.

Ovdje kod kuće, Biden postaje još luđi. Dok naši neprijatelji diljem svijeta ubiru ogromne profite od rekordno visokih cijena nafte i plina, je li Biden tražio od Aljaske, Sjeverne Dakote i Teksasa da povećaju proizvodnju?

Drugim riječima, je li tražio od Amerikanaca da spase svoje kolege Amerikance u besparici od samouzrokovane energetske krize na način na koji je uvjerio Nijemce da stvarnost rata nadilazi teoriju?

Ne.

Umjesto toga, Biden je došao na najblesaviju ideju u nedavnoj povijesti diplomacije moleći autokratske i neprijateljske režime svijeta da pumpaju više nafte kako bi smanjili američke cijene benzina.

Amerika je godinama sankcionirala naftom bogatu venezuelansku diktaturu, narko-terorističku državu koji ratuje protiv vlastitog naroda i svojih susjeda. Sad Biden moli venezuelanskog diktatorskog predsjednika Nicolasa Madura da pumpa navodno prljavo gorivo koje Amerika ima u čak još većem izobilju, ali smatra da je preljigavo za proizvodnju.

Biden je također preklinjao svojedobno sankcioniranu, terorističku iransku vladu. On želi da nam Teheran pomogne povećanjem proizvodnje nafte i plina koju je Amerika godinama pokušavala potkopati. Zauzvrat, Iran zahtijeva novi “Iranski sporazum” koji će naftom bogatoj teokraciji uskoro omogućiti proizvodnju nuklearnog oružja.

Uoči ruske invazije, Biden je molio Putina da pumpa više nafte kako bi nadopunio svoj trenutačni ruski uvoz u Sjedinjene Države.

Je li Putin taj nadrealni zahtjev smatrao još jednim znakom američkog popuštanja koji bi mogao dati zeleno svjetlo njegovoj nadolazećoj planiranoj invaziji? U ruskim očima, je li to bio još jedan dokaz američke slabosti i ludila nakon ponižavajućeg bijega iz Afganistana?

Biden je osudio kršenja ljudskih prava kraljevske obitelji Saudijske Arabije. Sad preklinje monarhiju da pumpa više svoje prezrene nafte kako bi nadoknadili ono što je njegova administracija zatvorila kod kuče. Je li to razlog zašto je saudijska kraljevska obitelj odbila prihvatiti njegov poziv?

Moral Bidenovog naftnog ludila?

Ideologija elita odvojena od stvarnosti osiromašuje ljude i potencijalno je smrtonosna.

Victor Davis Hanson je američki klasičar, vojni povjesničar, kolumnist i farmer.