Geert Wilders je dao izjavu podrške Tommyju Robinsonu: “Svjetla slobode gase se širom Europe”

Jim Hoft

Britanski aktivist Tommy Robinson uhićen je u petak zbog sumnje da je prekršio uvjetnu kaznu tijekom izvještavanja sa suđenja bandi silovatelja djece. Po kratkom postupku osuđen je na 13 mjeseci zatvora.

Robinsonovi prijatelji i pristaše izjavili su da bi ga njegov ugled zbog stajališta prema islamu mogao koštati života u zatvoru.

Prema izvještaju nezavisnog novinara Caolana Robertsona, Robinson je uhićen ispred sudnice u Leedsu gdje je 10 ljudi bilo na suđenju zbog zločina poput silovanja, krijumčarenja i drogiranja maloljetnih osoba.

Iz tog razloga osuđen je na 13 mjeseci zatvora u petak.

Nizozemski političar Geert Wilders priskočio je u petak u njegovu obranu. Geert, koji je i sam već godinama meta prijetnji islamista, pozvao je Veliku Britaniju da “dođe k pameti” i pusti Tommyja na slobodi prije nego što bude ubijen u zatvoru.

Wilders je u ponedjeljak objavio video podrške Tommyju snimljen ispred britanskog veleposlanstva u Hagu. Nazvao je Tommyjevo zatvaranje “apsolutnom sramotom” i naveo da se “pravo na slobodu govora krši diljem Europe”.

Evo i transkripta Geertovih komentara:

“Iza mene nalazi se britansko veleposlanstvo u Hagu, a ovdje sam iz razloga što se osjećam šokirano i ogorčeno. Tommy Robinson, borac za slobodu i kritičar islama je zatvoren, a sudac je istovremeno zabranio izvještavanje o ovom događaju kako bi ušutkao medije. Sloboda govora je pod napadom diljem Europe, a tako je i u Britaniji. Svjetla slobode se gase. Kritičarima islama se sudi, zatvara ih se u zatvore ili su mete fatwe. Vlasti nas pokušavaju ušutkati. S druge strane, islamisti se tetoše, štite i brane, a to je u potpunosti neprihvatljivo. Nećemo to prihvatiti. Nikad! Nastavit ćemo govoriti istinu o islamu i odvratnim zločinima poput silovanja, sakaćenja genitalija, ubijanja zbog časti i terorizma. Jer mi štitimo svoj vlastiti narod, pod bilo kojom cijenom. I upravo zbog toga stojim ovdje iz solidarnosti s Tommyjem Robinsonom. Britanija je svojevremeno bila bastion slobode govora. Danas se njezine vlasti ponašaju poput Sjeverne Koreje ili Saudijske Arabije! Ja sam ovdje u ime milijuna, u Nizozemskoj, Europi, a također i u Britaniji. I u njihovo ime kažem: “Nećemo više šutjeti. Naša budućnost je u pitanju i mi ćemo je štititi! Oslobodite Tommyja Robinsona! Pustite ga iz zatvora danas! Obnovite slobodu govora! I prestanite ušutkavati ljude!”