Bill Nye napokon ima rješenje za klimatske promjene: Oporezivanje kravljih prdeža

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/The Late Show with Stephen Colbert

Bill Nye, koji zapravo nije znanstvenik već inženjer bez formalnog obrazovanja u klimatologiji ili meteorologiji, napokon je pronašao idealno rješenje za suzbijanje globalne klimatske prijetnje: uvesti porez konzumentima mesa zbog kravljih prdeža.

Nye je otkrio svoje čudesno rješenje Daily Beastu u ponedjeljak u opsežnom intervjuu danom uoči premijere druge sezone njegovog show-a na Netflixu pod imenom “Billy Nye spašava svijet”.

“To je ono što mi možemo učiniti i u toj situaciji svi pobjeđuju: uvesti naknadu za emisiju ugljika”, sugerirao je Nye. “Stoga, ako uzgajate stoku i proizvodite mnogo ugljičnog dioksida sa svojom poljoprivrednom opremom i ispuštanjem plinova svojih životinja, platili biste na to naknadu koja bi se odrazila u cijeni mesa, u cijeni ribe i u cijeni kikirikija.”

Nye je nastavio s tvrdnjom da bi porez bio “slobodno tržišni način izračunavanja stvarne cijene prehrane mesom u svijetu”.

Prdež krave sadrži metan, koji je, istina, staklenički plin i koji zadržava sunčevu toplinu u stopi od oko dvadeset puta više neho ugljični dioksid. Ali prema studiji provedenoj na Sveučilištu Michigan i Sveučilištu Tulane, iako su krave opasne za Zemljinu atmosferu, čak i u kombinaciji s poljoprivrednom i stočarskom industrijom u cjelini, one pridonose samo oko 8% ukupne emisije stakleničkih plinova u Sjedinjenim Državama.

Većina stakleničkih plinova proizvedenih od stoke potječe iz zemalja u razvoju (vidi: Indija, Etiopija) i to je mjesto na kojem se Nyeov veliki plan raspada. Vidite, Nye nema plan za gladnu djecu u zemljama trećeg svijeta koja se oslanjaju na meso kako bi osigurali dovoljan unos proteina u organizam da ne postanu plijenom pothranjenosti; on je samo zainteresiran za kažnjavanje američkih konzumenata mesa.

“Gospodin Nye je rekao da bi se njegov recept primjenio samo u razvijenom svijetu, s obzirom da u zemljama u razvoju trebate proteine, a vaša poljoprivreda nije dovoljno razvijena kako bi te proteine osigurala. Tako da ćemo vidjeti. Ne želim ulaziti u posao prosuđivanja ljudi koji nisu vegetarijanci”, izvjestio je Washington Examiner.

I zato biste plaćali višu cijenu mesa, kako bi imali malog do nikakvog utjecaja na globalnu emisiju stakleničkih plinova.

Nye tvrdi da su konzervativci “protiv” te ideje ne zato što su glupi i potencijalnoi neučinkoviti, već zbog toga što mrze poreze i propise. Ali tu je caka: konzervativci, u stvarim, mogu priznati da takve politike ne stvaraju trajnu promjenu i da vlada možda nije u najboljem položaju da određuje što pojedinci svakodnevno moraju jesti.

U stvari, studija objavljena u ožujku ove godine pokazuje da takozvani “osporavatelji klimatskih promjena” zapravo žive više ekološki svjesne živote i doprinose manjim količinama ugljičnog dioksida u atmosferi, iz razloga što ne čekaju odluku vlade hoće li uvesti porez na kravlje prdeže ili ne.