MILLER: Tommy Robinson i perverzija britanskog sudstva

Abraham H. Miller

Screenshot: YouTube/Tommy Robinson

Što god mislili od bivšem lideru Engleske obrambene lige (EDL) Tommyju Robinsonu, njegovo nedavno uhićenje zbog snimanja izvan sudnice, naknadno suđenje bez mogućnosti izbora pravnog zastupnika i brzo izricanje kazne trebalo bi izazvati ogorčenje. Britanija je bila praotac vladavine prava čitavog Zapadnog svijeta. No čini se da je ta Britanija zamijenjena novom, autoritarnom Britanijom koja je više zabrinuta štićenjem silovatelja djece i “zavodničkih” (seksualno porobljavanje) bandi nego očuvanjem vlastitih institucija ili zaštitom nedužne djece.

Opisivan od jednih kao patriota, od drugih kao desničar i anti-musliman, Robinson nije stranac kontroverzi. Kao suosnivač EDL-a (English Defensive League), bori se protiv muslimanske imigracije i onog što on vidi kao muslimansko preuzimanje britanskog društva.

Velika Britanije potresena je skandalima “zavodničkih” bandi (grooming gangs), koji su rezultirali silovanjima i seksualnim iskorištavanjem djevojaka od kojih su najmlađe imale 11 godina. U ogromnoj većini tih slučajeva, članovi bandi su bili muslimani, a žrtve ne-muslimani.

Skandali “zavodničkih” bandi izložili su u potpunosti znakove raspadanja britanskog društvenog i pravnog sustava. Pritužbe žrtava protiv članova bandi godinama su zanemarivali socijalni radnici i na taj način ostavljali djevojke ranjive i s osjećajem bezvrijednosti. Ne samo da im nisu vjerovali, već su ih u nekim slučajvima i ismijavali.

Navodi protiv “zavodničkih” bandi traju već desetljećima bez da su odrasle osobe na položajima autoriteta pokušale pomoći iskorištavanim djevojkama.

Te bande su napokon privedene na suđenje. Usred jednog takvog suđenja na Krunskom sudu u Leddsu, Tommy Robinson je radio ono što bi trebalo biti dopušteno svakoj osobi u slobodnom društvu. Snimio je slike optuženika koji su ulazili u zgradu suda.

Za ovo, bio je okružen policijom, uhićen, dovučen pred suca, uskraćen usluge svojeg odvjetnika i brzinski osuđen na 13 mjeseci zatvora. Sve to se dogodilo u samo jednom danu. Brzinska reakcija policije na Robinsonovo snimanje je u bolnom kontrastu s reakcijom vlasti na vapaje žrtava za pomoć i suosjećanje koje je trajalo godinama.

U vrijeme održavanja suđenja bandama, proširene obitelji optuženika uznemiravaju i prijete žrtvama i njihovim obiteljima. Na suđenju, žrtve i njihove obitelji trebaju sigurnosnu pratnju za odlazak u zahodske prostore kako bi bile zaštićene od uznemiravanja. Djeca, od pet godina starosti pa na više, mobiliziraju se kako bi bacala kamenje na žrtve i njihove obitelji dok ulaze i izlaze iz suda. Suci nisu dopustili prisustvo javnosti na tim suđenjima na zahtjev optuženika.

Vijest o Robinsonovom uhićenju izazvalo je okupljanje tisuća prosvjednika izvan rezidencije premijera zahtijevajući Robinsonovo puštanje. Postoji opravdani osjećaj zabrinutosti da će Robinson biti stavljen među opću zatvorsku populaciju s nasilnim muslimanima u svojim redovima koji će ga ubiti.

Postupanje Krune s Robinsonom u svjetlu njezine neaktivnosti u suočavanju s optužbama o “zavodničkim” bandama, postala je noćna mora vlade i njezinog ureda za odnose s javnošću. Ne treba se slagati s Robinsonovim političkim uvjerenjima kako bi se branilo pravo na pošteno i nepristrano suđenje, što uključuje i pravo na odabir odvjetnika po svojem izboru. Ovaj pobačaj pravde pojačala je odluka suca da izda nalog koji zabranjuje izvještavanje o Robinsonovom slučaju i naknadnoj osudi.

Izdavanje zabrane razljutilo je one privržene slobodnom i otvorenom izvještavanju. Kao posljedica toga, međunarodni mediji stupili su u prekršaj. Tommy Robinson dobija više publiciteta nego što bi dobio da ta zabrana nije izdana. Uz to, ljudi doniraju puno više sredstava na njegovoj web stranici nego bi to inače radili.

U svojem postupanju s Tommyjem Robinsonom, Britanija radi istu grešku koju je napravila prije mnogo desetljeća cenzuriranjem Irske republikanske armije. U modernom svijetu, takva cenzura ne samo da nije moguća, već također izaziva iskrivljenu sugestiju da istina nije ono što vam se govori.

Sada se čini da je Tommy Robinson pokušao reći tu istinu. Vjerodostojnost je njegov dobitak, a vladin gubitak.