Kim Jong Un navodno plakao poput bebe zbog katastrofalne ekonomije Sjeverne Koreje

Joseph Curl

Video kojem je namjera prikazati sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una kako plače zbog stravičnog stanja u gospodarstvu, navodno cirkulira po zemlji koja čvrsto kontrolira internetske i televizijske vijesti.

“Prema prebjegu u Južnu Koreju koji je nekada služio u sjevernokorejskoj vladajućoj Radničkoj stranci, ova drugačija i rijetko viđena strana Kim Jong Una prikazana je u dokumentarcu kojem je bio cilj da educira dužnosnike partije najnižeg ranga državnog vodstva ili poduzeća.” Japanski Asahi Shinbun izvještava:

Video prikazuje Kim Jong Una kako stoji na obali i gleda prema horizontu dok mu niz obraz teku suze.

Pripovjedač objašnjava da je sjevernokorejski čelnik zabrinut zbog svoje nemogućnosti da radikalno promjeni gospodarstvo kako bi od zemlje samotnjaka napravio živahnu silu.

Prebjeg je saznao o postojanju videa od neimenovanog kontakta koji je ostao u Sjevernoj Koreji.

Prema prebjegu, video se pojavio tijekom travnja i prikazan je onima na visokim pozicijama u lokalnim ograncima Radničke stranke ili državnim tvrtkama.

Budući da su sve informacija u Sjevernoj Koreji kontrolirane od vlade, spekulira se da je Kim namjerno pustio snimke u javnost, u želji da ga humaniziraju prije održavanja summita s predsjednikom Trumpom. Trump i Kim trebali su se susresti 12. lipnja, ali je Trump prošli tjedan priopćio kako je summit odgođen — iako je kasnije izjavio da još uvijek visi u zraku.

Kim je ušao u rat riječima s Trumpom ubrzo nakon što se republikanac preselio u Bijelu kuću. Kada je Kim spomenuo da njegova zemlja posjeduje nuklearno oružje, Trump se pohvalio da je “njegov gumb veći”.

Tijekom posjednjih nekoliko mjeseci, Kim je ublažio svoju retoriku i rekao da je otvoren za pregovore s Trumpom.

U travnju, Mike Pompeo, tadašnji čelnik CIA-e, tajno je posjetio Sjevernu Koreju kako bi razgovarao s Kimom. U razgovoru, sjevernokorejski diktator je navodno rekao da je njegova zemlja sprema napustiti svoje nuklearno naoružanje. Visoki dužnosnik te zemlje također je posjetio Washington ovog mjeseca.

Sjevena Koreja ima najgore gospodarstvo od svih 43 zemalja azijsko-pacifičke regije.

“Despotski režim se u velikoj mjeri opirao reformi, iako je tolerirao neke od privatnih poduzetništva kako bi stvorio gospodarski rast i povećao svoje šanse za politički opstanak. Industrija je gotovo van mogućnosti popravka nakon godina neinvestiranja, nestašice rezervnih djelova i lošeg održavanja. Česte neuspješne žetve zbog vremenskih uvjeta pogoršavaju tekuće probleme u poljoprivredi, uključujući nedostatak obradivih površina, kolektive poljoprivredne prakse i slabu kakvoću tla”, izvijestila je Heritage Foundation.