Miss America odustalo od nadmetanja u kupaćim kostimima, neće suditi prema izgledu

Joseph Curl

Screenshot: YouTube

Godišnje natjecanje u ljepoti, Miss America, odustati će od nadmetanja u kupaćim kostimima i više neće suditi natjecateljicama prema njihovom izgledu.

Iako je izbor počeo prije 100 godina kao “natjecanje u ljepoti” kako bi privukli ljude u Atlantic City, glavni voditelji natjecanja rekli su da nastup u kupaćim kostimima više nije prikladan — pogotovo u doba #MeToo.

“Nećemo vas više prosuđivati prema vašem izgledu jer nas interesira što vas čini vama”, rekla je Gretchen Carlson, bivša Miss Amerike koja je danas voditeljica odbora organizacije.

“Čuli smo od puno mladih žena koje kažu: ‘Voljele bi biti dio vašeg programa, ali ne želimo sudjelovati u visokim potpeticama i u kupaćim kostimima’, iz tog razloga, pogodite što, više ne morate to činiti”, rekla je Carlson prilikom objave u utorak ujutro na “Good Morning America”.

“Tko ne želi biti opunomoćen, naučiti vještine rukovođenja, platiti si fakultet i biti u stanju pokazati svijetu tko ste kao osoba u dubini duše?”

Carlson je dodala: “Nismo više izbor. Mi smo natjecanje.”

Umjesto nastupanja u kupaćim kostimima, natjecateljice će sada “sudjelovati u interaktivnoj sesiji sa sucima, prema organizaciji”, izvijestio je ABC.

“Organizacija će se također riješiti dijela natjecanja u večernjim haljinama i umjesto toga tražiti od natjecateljica da nose odjeću koja ih čini samopouzdanima, kojom mogu izraziti svoj osobni stil i pokazati na koji način se nadaju unaprijediti ulogu Miss Amerike”, rekao je ABC.

Nastup su popratile kontroverze prošle godine, kada su se pojavili e-mailovi u kojima neki od službenih osoba podcijenjuju inteligenciju nekih natjecateljica, kao i izgled i seksualni život bivših nositeljica titule. Ti dužnosnici su zamijenjeni i sada tri glavna mjesta u organizaciji drže žene.

Carlson, koja je pobjedila na izboru 1989., također je izjavila da će novo natjecanje za Miss Ameriku uključiti više žena “svih oblika i veličina”.

Službeni račun Miss America na Twitteru u utorak je objavio video s bijelim bikinijom koji nestaje u oblaku dima s hashtagom #byebyebikini.

Carlson je postala strastvena pritalica žrtava seksualnog uznemiravanja nakon što je 2016. godine podnijela tužbu protiv bivšeg predsjednika i izvršnog direktora Fox News-a Rogera Ailesa.

“Nisam nikad niti pomišljala što bi se moglo dogoditi kad sam tužila bivšeg poslodavca na Fox News za seksualno uznemiravanje prije 22 mjeseca, ali pogledajte što se sve dogodilo u međuvremenu”, izjavila je. “Na tisuće žena bile su nadahnute saznanjem da mogu ustati i progovoriti i da će se njihov glas čuti.”

“Ako sam za bilo koju ženu bila svjetionik nade, bilo je vrijedno”, rekla je Carlson.