Je li ovo najveći serijski ubojica u američkoj povijesti?

James Barrett

Screenshot: YouTube/ 11Alive

FBI je otkrio da je Samuel Little, 78-godišnji bivši boksač koji je 2012. uhićen zbog optužbi za zlouporabu droge, od tog vremena priznao 90 ubojstva i istražuje se kao potencijalno najsmrtonosniji serijski ubojica u američkoj povijesti, navodi AFP.

“Little će biti potvrđen kao jedan od najvećih, ako ne i najveći, serijski ubojica u američkoj povijesti”, izjavio je u priopćenju okružni odvjetnik okruga Ector, Bobby Bland.

Little — krupan muškarac, visok 191 centimetar i svojedobno aktivni boksač koji je nastupao pod imenom Samuel McDowell — uhićen je 2012. u skloništu za beskućnike u Kentuckyju, da bi potom bio izručen u Kaliforniju zbog optužbi za zlouporabu droge. U Kaliforniji, DNK nalazi uskoro su doveli Littlea u vezu s tri hladna slučaja: fizički napad i gušenje triju žena u Los Angelesu između 1987. i 1989.

Tijekom suđenja, tužiteljica Beth Silverman opisala je Littlea kao “nemilosrdnog, opakog serijskog ubojicu”, tvrdeći da dokazi “utvrđuju da je doživljavao seksualno zadovoljenje pri izvršavanju čina gušenja i ubojstva svojih žrtava.”

Little je proglašen krivim i osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu 2015. godine, nakon koje je prebačen u postrojenje za izdržavanje kazne u Teksasu, gdje se nalazio pod istragom u vezi još jednog ubojstva u Odessi.

Prema Blandu, Little je u Teksasu naposljetku priznao ubojstvo Denise Christie Brothers u Odessi, da bi nakon toga priznao teksaškom rendžeru Jamesu Hollandu ubojstvo još nekoliko desetaka žena između 1970. i 2005. godine.

FBI trenutačno istražuje ukupno 90 ubojstva koja je priznao ili je na neki način povezan s njima, od kojih su 34 potvrđena. Biro radi s desetak država i agencija kako bi riješio desetine ubojstava.

Njegove žrtve bile su žene diljem SAD-a, većinom prostitutke ili ovisnice o drogi, navodi izvješće FBI-a. “Analitičarka FBI-ja Christina Palazzolo izjavila je tijekom intervjua u svibnju 2018., da je Little ‘prolazio gradove i države i davao rendžeru Hollandu broj osoba koje je ubio na pojedinom mjestu. Jackson, Mississippi — jedna; Cincinnati, Ohio — jedna; Phoenix, Arizona — tri; Las Vegas, Nevada — jedna …’ rekla je Palazzolo”, izvještava AFP.

Dok FBI kaže da je Little uspio “u detalje” zapamtiti svoje žrtve i svoje akcije, bio je manje pouzdan što se tiče datuma navodnih ubojstava.

Jedna od glavnih poteškoća u praćenju slučajeva jest činjenica da neke od žena nikad nisu bile identificirane ili njihovi slučajevi nisu istraživani kao ubojstva, već su često smatrani predoziranjima ili nesrećama. Littleova metoda, koja je obično uključivala udaranje žene, a zatim njezino gušenje, ostavljala je manje očiglednih naznaka da se radilo o ubojstvu.

“Svojedobno boksački natjecatelj obično je prvo ošamutio ili nokautirao svoje žrtve snažnim udarcem, a potom ih zadavio”, navodi izvješće FBI-ja. “Bez ikakvih ubodnih rana ili rana od metka, mnoge od tih smrti nisu bile okvalificirane kao ubojstva, već su pripisane predoziranjima, nesrećama ili prirodnim uzrocima.”

AFP primjećuje kako je trenutačno najsmrtonosniji potvrđeni američki serijski ubojica Gary Ridgeway, “ubojica Green Rivera”, koji trenutačno služi doživotnu kaznu zatvora u državi Washington zbog ubojstva 49 osoba.