PRAGER: Novi slogan Google-a

Dennis Prager

Screenshot: YouTube/Google

Izvorni Google-ov slogan bio je “Ne budite zli”. Kada je Google 2015. promijenio ime korporacije u Alphabet, promijenio je i svoj slogan u “Učini pravu stvar”.

Da je dosljedan svojim istinskim vrijednostima, Google bi promijenio slogan iz “Ne budite zli” u “Ne bori se protiv zla”.

Evo izvješća objavljenog prošli petak u New York Times-u: “Google, u nadi da će spriječiti pobunu svojih zaposlenika, koji su uznemireni mogućnošću da će tehnologija na kojoj rade biti upotrijebljena u smrtonosne svrhe, neće obnoviti ugovor s Pentagonom u sklopu razvoja umjetne inteligencije…

“Google-ov rad s Ministarstvom obrane na programu Maven, koji koristi umjetnu inteligenciju za tumačenje video zapisa i koji bi se mogao iskoristiti za poboljšanje napada dronovima, uzburkao je radnu snahu internetskog diva. Naročito mnoge od glavnih AI istraživača, koji su zabrinuti da bi ugovor mogao značiti prvi korak prema korištenju nove tehnologije u svrhu naprednog oružja. …

“Oko 4.000 zaposlenika Google-a potpisalo je peticiju u kojoj traže jasno izjašnjavanje od svoje tvrtke da ni ona ni njezini izvođači radova nikada neće sudjelovati u razvijanju vojne tehnologije.”

CBS News je izvijestio da se u peticiji još navodi: “Mi vjerujemo da Google ne bi trebao biti u poslu ratovanja”.

Drugim riječima, voditeljima Google-a i tisućama njegovih elitnih zaposlenika, nemoralno je pomoći u obranu svoje zemlje i svi ratovi su nemoralni,

Google i njegovih 4.000 zaposlenika utjelovljuju dvije strašne osobine: moralni idiotizam i nezahvalnost.

Moralni idiotizam znači biti brilijantan u bilo kojem području života osim u onom najvažnijem, moralnosti. U odnosu na moralnost, ti ljudi su budale.

Sjedinjene Države bile su najveća snaga slobode i dobrote u svjetskoj povijesti. To je ostvarilo modeliranjem slobodnog društva i snagom ideje o slobodi, a još više silom – čistom fizičkom snagom.

Silom oružja, Amerika i njezini saveznici porazili su Njemačku u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Silom oružja, Amerika je nametnula demokraciju i slobodu Zapadnoj Njemačkoj i dovela Istočnu Njemačku do raspada.

Silom oružja, holokaust — genocid europskih Židova i milijuna drugih u nacističkim koncentracijskim logorima i logorima smrti — je završio. Da je Google postojao u to vrijeme, bi li njegovi zaposlenici tražili od svoje tvrtke da “ne bude u poslu ratovanja”?

Silom oružja, Amerika je bila u mogućnosti nametnuti demokraciju i slobodu Japanu.

Silom oružja, Amerika je oslobodila azijske zemlje od nacističkih japanskih imperijalista.

Silom oružja, Amerika je omogućila većini Korejaca da žive slobodni, a ne u najtotalitarnijem režimu moderne povijesti, Sjevernoj Koreji.

Silom oružja, Izrael je preživio 70 godina arapskih, a sada i iranskih, pokušaja da ga unište. Oružje je okončalo holokaust u Europi i oružje je spriječilo drugi holokaust Židova na Bliskom istoku.

Samo moralni idiot ne razumije moralnu nužnost ratnog oružja u rukama pristojnih zemalja.

Što nas dovodi do druge osobine Google-a i njegovih zaposlenika: nezahvalnost.

Google i njegovi zaposlenici žive bolje od gotovo bilo kojeg ljudskog bića u povijesti. Razlog tomu je taj što žive u najslobodnijoj i zemlji koja omogućava najviše prilika na svijetu, Sjedinjenim Američkim Državama.

Da Google i njegovi zaposlenici odbijaju raditi na vojnoj obrani svoje zemlje je izraz nezahvalnosti (da ne spominjemo odsutnost patriotizma) koje je jednostavno zapanjujuće.

Kako smo samo proizveli takve budalaste u nezahvalne ljude?

Oni su produkt ljevičarskog obrazovanja i medija, i žive u ljevičarskoj čahuri sjeverne Kalifornije i njezine tehnološke industrije.

Google bi trebao ostati vjeran svojim uvjerenjima i promijeniti samo jednu riječ iz svog originalnog slogana: “Ne budite zli” u “Ne borite se protiv zla” (“Don’t be evil” u “Don’t fight evil.”).