POGLEDAJTE: Netanyahu dao nevjerojatnu ponudu iranskom narodu

Hank Berrien

Screenshot: YouTube

U nedjelju, u nevjerojatnoj poruci upućenoj iranskom narodu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obratio se na ozbiljne nestašice vode u Iranu i nije samo ponudio pomoć riječima, već akcijama. Najavio je stvaranje web stranice na Farsi jeziku na kojoj će Iranci moći saznati kako reciklirati otpadne vode i na koji način iranski poljoprivrednici mogu spasiti svoje usjeve i prehraniti svoje obitelji.

Kao što je New York Times izvijestio u siječnju, Iran je u jednom trenutku pretrpio sušu 14 godina zaredom. Times je napomenuo da je nakon revolucije 1979. godine, koja je dovela iranske mule na vlast, vlada poticala sijanje pšenice diljem zemlje, dajući poljoprivrednicima jeftinu električnu energiju i povoljne cijene, što je stimuliralo više sijanja i korištenja sve više podzemnih voda. Claudia Sadoff, koja je napravila izvješće za Svjetsku banku o iranskoj vodenoj krizi, izjavila je: “25 posto ukupne vode koja se povlači iz bunara, rijeka i jezera prelazi količinu koja se može nadomjestiti” prirodno.

Tekst Netanyahuove izjave možete pročitati ispod:

Danas ću ponuditi iranskom narodu ponudu bez presedana. Ona se odnosi na vodu. Iranski narod je žrtva okrutnog i tiranskog režima koji im uskraćuje vitalnu vodu. Izrael stoji uz iranski narod i to je razlog zašto želim pomoći u spašavanju bezbroj iranskih života.

Evo kako: iranska meteorološka organizacija navodi da gotovo 96% Irana pati od neka vrste suše. Issa Kalantari, bivši iranski ministar poljoprovrede, rekao je da bi 50 milijuna Iranaca moglo biti prisiljeno napustiti svoje domove zbog šteta u okolišu: 50 milijuna. Milijuni iranske djece pati zbog lošeg upravljanja, nesposobnosti i krađe vitalnih resursa od strane iranskog režima. Sada, Izrael također ima izazove s vodom; razvili smo najsuvremeniju tehnologiju kako bi se uspješno borili s njima. Izrael reciklira gotovo 90% svojih otpadnih voda. To je daleko više od bilo koje zemlje na svijetu. Izmislili smo navodnjavanje kapanjem. Naša tehnologija cilja pojedinačne biljke s točno potrebnom količinom hranjivih tvari za svaku biljku. Izrael ima znanje za rješavanje ekološke katastrofe u Iranu.

Želim podijeliti ovu informaciju s ljudima Irana. Nažalost, Iran zabranjuje posjete Izraelaca, stoga ćemo morati biti kreativni.

Pokrenut ćemo web stranicu na Farsi jeziku s detaljnim planovima o tome kako Iranci mogu reciklirati otpadne vode. Pokazat ćemo iranskim poljoprivrednicima kako da spase svoje usjeve i prehrane svoje obitelji. Iranski režim viče: “Smrt Izraelu!”. Kao odgovor, Izrael viče: “Život! Iranskom narodu!”

Iranski narod je dobar i pristojan; ne bi se trebao sam suočavati s okrutnim režimom. Mi smo uz vas. Pomoći ćemo tako da milijuni Iranaca ne moraju patiti. Mržnja iranskog režima neće zaustaviti međusobno poštovanje i prijateljstvo između naša dva naroda.

Video ispod: