Turski predsjednik Erdogan predviđa vjerski ‘rat’ zbog zatvaranja džamija u Austriji

Chuck Ross

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predvidio je u subotu “rat” između kršćanstva i islama, nakon što je austrijska vlada priopćila da će zatvoriti sedan turskih nacionalističkih džamija u Beču i eventualno istjerati do 60 imama.

“Vi to radite, a mi mirno sjedimo? To znači da ćemo i mi poduzeti neke korake”, rekao je Erdogan u govoru održanom u Istanbulu.

“Ove mjere koje je poduzeo austrijski kancelar vode, bojim se, prema ratu između križa i polumjeseca”, nastavio je, prema njemačkim novinama Die Welt.

Odluka austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, donešena u petak, da zatvori nekoliko ekstremističkih džamija i razbije organizaciju pod nazivom Arapska vjerska zajednika, razljutila je Erdogana, islamista koji smatra Muslimansko bratstvo saveznikom.

Kurz, konzervativac koji se zalaže za nacionalističku politiku, donio je odluku nakon istrage dviju turskih religijskih organizacija, Tursko-islamske kulturne udruge i Turske uprave za vjerske poslove, ponznatije kao Diyanet.

Istraga je pokrenuta nakon što su se pojavile fotografije skupine dječaka koji nose turske uniforme i salutiraju, marširaju i mašu turskim zastavama, prema Die Welt. Austrija zabranjuje inozemno financiranje vjerskih organizacija.

“Paralelna društva, politički islam i radikalizacija nemaju mjesta u našoj zemlji”, rekao je Kurz u petak najavljujući zatvaranje džamija.

60 imama koji će biti protjerani imaju veze s turskim nacionalističkim skupinama.

Erdogan se sve više oslanja na muslimanske organizacije u Europi i Sjedinjenim Državama kako bi generirao političku podršku u inozemstvu. Predstoje mu ponovni izbori 24. lipnja.