Teniska zvijezda Rafael Nadal s lakoćom diskreditira jaz plaća među spolovima

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/Roland Garros

Prošlog vikenda, teniska superzvijezda Rafael Nadal osvojio je naslov na Roland Garrosu rekordni 11. put. Ali povijesna pobjeda nije bila jedini razlog zbog koje je Nadal punio stupce u novinama. Svjetski broj 1 s lakoćom je diskreditirao tvrdnje o jazu plaća između spolova tijekom intervjua koji je dao za talijanski časopis, razdraživši na taj način već ionako razdražene feministe.

Kad je Nadal upitan o “jednakim” zaradama muških i ženskih tenisača, otvoreno je odbacio tu ideju i rekao da bi zarada trebala ovisiti o onome što igrači donose, koristeći kao primjer gledanost.

“U tenisu, bi li žene trebale zarađivati jednako kao i muškarci?”, pitao je talijanski reporter.

“To je usporedba koju ne bismo trebali raditi”, odgovorio je. “Ženski modeli zarađuju više od muških modela i nitko ne govori ništa. Zašto? Jer one imaju više slijedbenika. To je slučaj i u tenisu, tko okuplja veću publiku zarađuje više.”

To je, naravno, točno.

Uzimajući profesionalni sport kao primjer, Nadal je naglasio da seksizam ne određuje muške i ženske zarade u industriji. Njihova vrijednost (ono što donose) je ta koja određuje njihovu odgovarajuću plaću, kao što je to slučaj i u ostalim slobodnim industrijama. Ako je, na primjer, Gigi Hadid plaćena više od Seana O’Pryja, je li to seksizam? Naravno da nije. I ako je Chris Pratt plaćen više od svoje manje poznate kolegice Bryce Dallas, je li to seksizam? Opet, nije.

Što se tiče tenisa, Yahoo! Sports je izvijestio da je muško gledateljstvo na Australian Openu, na primjer, nadmašilo žensko gledateljstvo za 25%. I, općenitije, “muški ATP World Tour događaji generirali su značajno veću publiku i više prihoda od ženskog WTA Toura. Prema statistikama koje je prikupio BBC, ATP je privukao 973 milijuna gledatelja u 2015. u odnosu na WTA Tour koji je privukao 395 milijuna, bez uključenih Grand Slamova.”

To je ono što vodi i što treba voditi prema disparitetu, kao što je naveo Nadal, a ne seksizam.

U drugim neprofesionalnim područjima, također postoji “seksistički” jaz među plaćama. Žene se mogu kompenzirati drugačije radi obrazovanja, odrađenih sati i produženih odsustva s posla, obično iz razloga što su se odlučile imati djecu i žele provesti vrijeme kod kuće. Svi ti čimbenici namjerno se izostavljaju iz jednadžbe kada feministi uporno guraju opetovano razotkriveni mit. I svi znamo zašto.