KRAH SOCIJALIZMA: Projicirana stopa inflacije u Venecueli gotovo 500.000%

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/TRT World

Stopa inflacije u Venecueli eksplodirala je tijekom prošle godine dok se socijalistička država bori s ekstremnim razinama siromaštva i nestašicom hrane — i još gore, novo izvješće sugerira da bi stopa inflacije mogla deseterostruko porasti u nadolazećim mjesecima.

Prema The Week, pet milijuna venecuelanskih bolivara jednako je 1,45 američkih dolara (oko 9 kuna), što je otprilike minimalna mjesečna plaća radnika u Venecueli.

Šalica kave u Venecueli sada košta oko milijun bolivara. Bloomberg izvještava:

Imajte na umu da je prije samo dvije godine, kada smo pokrenuli Bloomberg Cafe Con Leche Index, kava koštala 450 bolivara…

… Uz najnoviji porast cijena — od 800.000 bolivara samo tjedan dana ranije — stopa inflacije u Venecueli porasla je 43.378 posto u posljednjih 12 mjeseci, prema indeksu.

Bloomberg primjećuje da ako se za projekciju godišnje stope inflacije koristi stopa inflacije tijekom posljednja tri mjeseca, ona dolazi do nevjerojatnih 482.153%.

Kriza i Venecueli je toliko strašna da su njezini stanovnici 2017. u prosjeku izgubili gotovo 11 kilograma jer si nisu mogli priuštiti kupnju hrane. New York Post je izvijestio u veljači da stopa siromaštva u Venecueli iznosi oko 90%.