1%: Bernie Sanders drugu godinu uzastopno zaradio više od milijun dolara

Emily Zanotti

Već drugu godinu zaredom, Bernie Sanders (nezavisni-Vermont) je prema izvješćima zaradio više od milijun dolara što ga čvrsto stavlja u 1% najvećih američkih dohodaka.

Iako je još uvijek daleko iza svoje kolegice-po-mišljenju Elizabeth Warren (demokrat-Massachusetts), čija se osobna imovina procjenjuje na 18,5 milijuna dolara, financijski obrazac popunjen prošlog mjeseca pokazuje da je senator iz Vermonta i bivši progresivni predsjednički kandidat bio vrlo uspješan u 2016. i 2017., zaradivši u prosjeku više od milijun dolara godišnje od pogodba za knjige, gotovinskih prihoda i tantijema, navodi VT Digger.

Većina tog novca, kao što su izjavili istraživački novinari iz Vermonta, dolazi zahvaljujući njegovoj knjizi pod nazivom “Naša Revolucija”, kojom je zaradio oko 888.000$. Knjiga, koja je žestoko kritizirana, prodana je u oko pola milijuna primjeraka u prvom tjednu nakon izlaska, a audio verzija knjige čak je pribavila Sandersu nominaciju za nagradu Grammy.

No, kao “spasitelj Demokratske stranke” koji se namjerio na bogate i slavne u 2017., veselo je unovčavao čekove kako bi stavio sebe u njihovo ruho. Prema Fox News, obitelj treba zaraditi samo oko 380.000 dolara godišnje kako bi komforno spadala u 1%, a Sanders je zaradio tri puta veći iznos nakon što nije uspio osvojiti demokratsku nominaciju za predsjednika 2016. godine.

Čak si je priuštio i treću kuću — kuću na plaži.

Prema VT Diggeru, Sandersova pomoćnica dala je izjavu povodom dobrih vijesti za svojeg šefa komentirajući stvar kao “smiješnom” i inzistirajući da Bernie Sanders brine o radničkoj klasi. Međutim, nije bilo riječi o tome da li ta briga za radničku klasu uključuje i redistribuciju njegovih vlastitih prihoda.