WaPo zakopao rasu ženskog napadača — pokazuje obrazac ponašanja u rasnim zločinima

Scott Morefield

Jukstapozicija dvaju nedavnih naslova mogla bi biti samo vrh iznimno pristrane ledene sante kada je u pitanju izvještavanje Washington Posta o rasi i zločinima iz mržnje.

“Žena prebila 91-godišnjeg Meksikanca s ciglom, rekla mu da ‘se vrati u svoju zemlju'”, pisalo je na naslovu članka u Washington Postu u ponedjeljak o brutalnom anti-latino zločinu iz mržnje prema Rodolfo Rodruguezu.

Rodriguez je pretrpio dva slomljena rebra i razbijenu jagodicu nakon što se slučajno sudario s djetetom dok je hodao po pločniku i nakon što je opetovano napadnut od djetetove ciglom-vitlajuće majke. Post je izvijestio da je tijekom njezina napada, nekolicina drugih “mladih ljudi” došla i udarala starca kada je bio na podu.

“Vrati se natrag u svoju zemlju!”, vikala je žena.

Imao je sva obilježja zločina iz mržnje, ali nam je Washington Post odlučio uskratiti rasni identitet počinitelja — afroameričke žene — sve do četvrtog paragrafa:

Promet je usporio Borjasov automobil na uglu u Willowbrooku, državi Kaliforniji, 4. srpnja oko 7:00 sati. Rodriguez se slučajno sudario s djevojčicom dok je hodao pločnikom, rekao je Borjas za Washington Post. Borjas, 35-godišnji stanovnik Los Angelesa, vidio je kako majka djevojčice — crna žena — gura starijeg čovjeka na zemlju i opetovano udara betonskom ciglom u lice vičući: “Vrati se u svoju zemlju”.

Drugi naslov, od nedjelje, glasi: “#IDAdam, bijelac koji je pozvao policiju zbog žene kod susjedovog bazena, izgubio posao”.

Iako su obje akcije zasigurno bile rasno motivirane, bijelac koji je pozvao policiju nije učinio nikakvu fizičku štetu koja bi se mogla mjeriti s divljačkim napadom na Rodolfa Rodrigueza.

A opet, saznali smo rasni identitet “počinitelja” i žrtve puno prije četvrtog paragrafa.

Naravno, ne vrti se sve oko rase. Washington Post ima dugu povijest kontroverznih “tajnih uređivanja”. Kao na primjer ovdje, ovdje i ovdje.

Međutim, što se tiče rase, bilo je nekoliko naslova koji su izgledali kao da su izostavili ključne točke. U svibnju, naslov je glasio: “4 muškarca optuženo za zločin iz mržnje u ‘brutalnom’ napadu na gay par u Miami Beachu”.

Počinitelji? Četiri latino muškaraca.

Usporedite to s ovim naslovom iz ožujka 2017.: “Bijeli čovjek otputovao u New York kako bi ubio crnce i ‘napravio izjavu’, rekla je policija”.

Drugi je optužio britanske novine da su bile neodlučne koristiti termin “terorist” kada je počinitelj bio bijelac. “Nakon napada na londonske muslimane ‘čisto obrijanog bijelog čovjeka’, britanske novine su optužene za dvostruki standard”.

Čini se, barem što se naslova tiče, da “bijeli ljudi” mogu biti jedini počinitelji koje su urednici Washington Posta spremni etiketirati.