SLATER: Kyle Rittenhouse i histerija elita

Tom Slater

Screenshot: YouTube/FOX 13 Tampa Bay

Američke liberalne elite su slomljene. One su u ovom trenutku u potpunosti poremećene i bez ikakvog dodira sa stvarnošću. To je u posljednja 24 sata postalo brutalno jasno. Iako smo svi znali da to dolazi, kolektivni medijski i politički slom zbog oslobađajuće presude 18-godišnjem Kyleu Rittenhouseu otkrio je vladajuću klasu toliko izobličenu, toliko neprincipijelnu, toliko vođenu stranačkim predrasudama, da u suštini živi u paralelnom svemiru.

Jučer je u Kenoshi, državi Wisconsin, porota proglasila Kylea Rittenhousea nevinim za ubojstvo i pokušaj ubojstva zbog pucanja na trojicu muškaraca, od kojih je dvojicu ubio, tijekom nereda u tom gradu u noći 25. kolovoza 2020. godine. Neredi su izbili nakon što je policija ustrijelila crnog muškarca, Jacoba Blakea. Grad su zahvatili nemiri. Obrana je uspješno tvrdila da je Rittenhouse ispalio hice u samoobrani, dok su ga proganjali i napadali.

Te je noći Rittenhouse čuvao lokalne tvrtke, naoružan puškom, zajedno s nekolicinom drugih. Kenoshu je zahvatio kaos nakon što je policija izgubila kontrolu nad ulicama. Činili se kao da se ovaj bolno naivan tinejdžer zamišlja kao nekakav odvažan čuvar mira. Snimke pokazuju kako luta uokolo nudeći medicinsku pomoć i pokušava ugasiti požare. Raspalile su se napetosti i dvije osobe završile su mrtve.

Ta je noć bila tragedija koja se nikada nije smjela dogoditi. Rittenhouse je trebao ostati kod kuće, a policija ga je trebala tamo poslati čim ga je primijetila. Političari su se trebali usredotočiti na održavanje reda, a ne pretvarati se, zajedno s medijima, da je bezakonje koje se širilo SAD-om pravedni gnjev potlačenih. No, svatko tko je gledao snimku iz te noći mogao je vidjeti da je obrana u pravu.

Prvi muškarac kojeg je Rittenhouse ustrijelio i ubio, Joseph Rosenbaum, ganjao je Rittenhousea i pokušavao mu uzeti oružje. Drugi, Anthony Huber, udario je Rittenhousea skateboardom nakon što je ovaj pao na tlo. Treći, Gaige Grosskreutz, koji je preživio, držao je pištolj prema Rittenhouseovoj glavi kad je Rittenhouse pucao. Grosskreutz je to i priznao tijekom svjedočenja, zadavši time veliki udarac tužiteljstvu.

Kako je suđenje odmicalo, postajalo je sve jasnije da je narativ o Rittenhouseu i toj noći prošlog kolovoza bio u potpunosti lažni. Taj narativ uredno je sažela demokratska kongresnica Ayanna Pressley, koja je rekla da je Rittenhouse bio ’17-godišnji bijeli supremacist i domaći terorist’ koji je ‘ustrijelio i ubio dvije osobe koje su se okupile kako bi potvrdile vrijednost i dostojanstvo crnih života’.”

Nema dokaza da Rittenhouse ima bilo kakvih sklonosti prema bijeloj supremaciji. Osim ako se u to ne računa podrška policajcima i Trumpu, kao što to smatraju mnogi navodno inteligentni ljudi. Ideja da je bio nekakav došljak koji je otišao u Kenoshi samo kako bi naciljao prosvjednike također je besmislica. On živi u obližnjem Antiochu, državi Illinois, a njegov otac, baka, tetka i ujak žive u Kenoshi. Također je tamo bio zaposlen i tu je noć proveo kod prijatelja. Oni s kojima se suočio također nisu bili samo “prosvjednici”. Joseph Rosenbaum je bio, po svemu sudeći, duboko uznemirena osoba koja je te noći otišla u središte grada tražiti nevolje.

No, uz neke značajne iznimke, velik dio “velikih i dobrih” udvostručio je svoje smiješne pokušaje čak i kad ih je opovrglo samo suđenje. “Bijela supremacija i dalje drži svoju masku”, grmio je jedan suradnik MSNBC-a nakon oslobađajuće presude. Činjenica da su tri osobe koje je ustrijelio Rittenhouse bile bijele i dalje izmiče pozornosti mnogih, uključujući britanske novine Independent, koje su svojim čitateljima jučer rekle da je Rittenhouse ubio dvojicu crnih muškaraca.

Demokratski vođe su također bili nevjerojatno neodgovorni, iako na eufemističniji način. “Provela sam većinu svoje karijere radeći na tome da pravosudni sustav bude pravedniji i očigledno još ima puno posla”, izjavila je jučer potpredsjednica Kamala Harris. Predsjednik Biden dao je izjavu u kojoj sugerira da je bio “ljut i zabrinut” zbog presude, prije nego je potaknuo ljude da je prihvate.

Za veći dio američke elite, suđenje Rittenhouseu nije se odnosilo na dokazivanje njegove krivnje izvan razumne sumnje. Nije se radilo o pokušavanju otkrivanja istine o onome što se dogodilo te užasne noći. Bio je to još jedan obračun u nekoj zamišljenoj borbi protiv bijele supremacije koja postoji samo u njihovoj mašti. Porotnici nisu bili pozvani da izvažu dokaze i iskaze, već da donesu “pravu” presudu i time nanesu udarac zlu.

Težina svega ovoga, koja je pala na porotnike i porotnice, zacijelo je bila ogromna. Prema New York Timesu, porotnici su jučer zahvalili šerifovim zamjenicima što su postavili sklopivi zaslon kako bi ih zaštitili od pogleda javnosti. “To mi pomaže smiriti živce”, rekao je jedan. “Medijsko praćenje je suludo”, rekao je drugi.

Ovu je poantu odjeknuo sudac Bruce Schroeder, koji je osudio medije kao “krajnje neodgovorne“. Rekao je da će sljedeći put dva put razmisliti hoće li dopustiti televizijsko suđenje poput ovog. U četvrtak je MSNBC-u zabranio ulazak u sudnicu do kraja suđenja nakon što je policija uhvatila jednog od njegovih suradnika kako slijedi autobus koji je prevozio porotnike. Policija je vjerovala da ih je pokušao fotografirati. Porotnici bi po nalogu suda trebali ostati anonimni, budući da je na njima toliki pritisak, kao i mogućnost odmazde.

Suočeni sa svim tim, tih je 12 muškaraca i žena učinilo ono što korporativni mediji i mnogi političari nisu uspjeli učiniti tijekom čitave sage o Kyleu Rittenhouseu: usredotočiti se na činjenice, a ne na narativ. Tinejdžeri koji nose oružje neće zaštititi Ameriku od histerije koja je razdire. Ali možda bi mogla tiha mudrost običnih ljudi.

Tom Slater je urednik magazina spiked.