Domaćin ‘Daily Showa’ Trevor Noah optužen za rasizam nakon što je inzistirao da su francuski prvaci svijeta zapravo iz Afrike

Lukas Mikelionis

Screenshot: YouTube/Comedy Central UK

Trevor Noah, domaćin ‘Daily Showa’ na Comedy Centralu, suočava se optužbama za rasizam nakon što je prozvao francusku nogometnu reprezentaciju, koja je prošli tjedan osvojila Svjetsko prvenstvo, afričkom momčadi, pošto je većina igrača crne boje kože.

“Afrika je osvojila Svjetsko prvenstvo”, rekao je Noah u segmentu u ponedjeljak navečer nakon pobjede Francuske 4-2 nad Hrvatskom u nedjelju u Moskvi.

“Znam, moraju reći da je to francuska momčad”, rekao je Noah. “Ali pogledajte te momke. Ne možete dobiti takav ten šetajući južnom Francuskom, moji prijatelji.”

“Zapravo, ako ne razumijete, Francuska je rezervna momčad Afrike. Kada su Senegal i Nigerija ispali, to je zemlja za koju navijamo.”

Komentari komičara došli su samo dan nakon što je bivši američki predsjednik Barack Obama iskoristio francusku momčad kao primjer kako bi ljuzdi trebali gledati mimo rase i prihvatiti sve kao kolege sugrađane.

“Samo pitajte Francusku koja je upravo osvojila Svjetsko prvenstvo. …Nisu mi svi ti ljudi izgledali kao Gali. Ali oni su Francizi! Oni su Francuzi”, rekao je Obama u Johannesburgu tijekom govora koji je održao u čast pokojnog južnoafričkog lidera Nelsona Mandele.

Noine primjedbe nisu dobro primljene na društvenim medijima, a većina Francuza istaknula je da su gotovo svi članovi momčadi, bez obzira na rasu, rođeni i odrasli u Francuskoj.

Kevin Razy, francuski komičar, kritizirao je domaćina ‘Daily Showa’ što je povratio rasističku šalu koja je kružila u Francuskoj.

“To je ono što rasisti u Francuskoj govore o našoj reprezentaciji”, napisao je. Dodao je: “Nisi znao, sad znaš.”

Jedan koristnik Twittera, koji je trvdio da je iz Francuske, također je oštro kritizirao Nou. “98% igrača rođeno je u Francuskoj. Samo dvojica su rođena u Africi, ali i oni su došli u zemlju sa samo dvije godine. Tako da su odrasli u Francuskoj”, napisao je korisnik.

“Ovo je humor alternativne desnice u Francuskoj. To je toliko rasističko mišljenje, ako su crni onda nisu Francuzi. Oni su izjavili ljubav prema Francuskoj. Ti i negiraš pravo da budu Francuzi? Je li to poruka koju također želiš poslati i afričkim Amerikancima?” dodao je, privukavši gotovo univerzalne pohvale zbog prozivanja komičareve neukusne šale.

“Sviđaš mi se momče. Ali možda nešto nije u redu kada počinješ koristiti ‘šalu’ koju su već koristili nacisti”, napisao je drugi korisnik,