Najskuplji kineski film u povijesti neslavno propao na kino blagajnama

Paul Bois

Najskuplji film ikad napravljen u Kini neslavno je propao i to na domaćim, kineskim kino blagajnama.

S budžetom od 113 milijuna dolara, fantazija sa specijalnim efektima “Asura” nastojao je postati epska kineska trilogija nalik “Gospodaru prstenova”, a umjesto toga postala je dudom koji je povučen iz kino dvorana u premijernom tjednu prikazivanja nakon što je zaradio samo 7,3 milijuna dolara. Film se temelji na tibetanskoj budističkoj mitologiji.

Prema Channel News Asia, film je koštao “750 milijuna yuana (113,5 milijuna dolara), objavili su državni mediji, počeo je igrati u petak (13. srpnja), no kineska platforma za prodaju kino ulaznica Maoyan, rekla je da je zaradio samo malo više od 7,3 milijuna dolara tijekom vikenda”.

U manje od tri dana, stranice filma na društvenim medijima najavile su da će biti povučen iz kino dvorana. “Izražavamo svoje isprike svima onima koji su htjeli, ali ga nisu imali prilike vidjeti”, pisalo je.

Kako bismo ilustrirali koliko kolosalan je bio ovaj pokušaj za Kinu, prethodni blockbusteri imali su samo polovinu budžeta koji je potrošen na “Asuru”. Film se sada nalazi na 5. mjestu najvećih promašaja u povijesti filma. Trebalo je šest godina da se napravi.

Film je imao ogroman zamah od državnih medija, koji su “Asuru” označili kao “najočekivaniji blockbuster u konkurentnoj kineskoj ljetnoj sezoni”. Ništa od toga nije pomoglo; film je dobio grozne recenzije, s očajnom 3,1 ocjenom na Doubanu, najutjecajnijoj kineskoj filmskoj platformi.

“To je zastrašujuće! To je samo veličanstvena gomila izmeta!” napisao je jedan korisnik.