KNOWLES: Donald Trump je osveta Gospodina

Michael J. Knowles

Miramax via YouTube

“Ovako veli svemogući Gospodin: ‘Jer su Filistejci radili iz osvete i ljuto se osvetili puni zloradosti u srcu i iz preostaloga neprijateljstva bili pomišljali na uništenje, Zato ovako veli svemogući Gospodin: Evo, dignut ću ruku svoju na Filistejce i uništit ću Krećane i potrt ću ostatak na obali morskoj. Učinit ću na njima ljutu osvetu kaznom u revnosti gnjevnoj. Tada će spoznati, da sam ja Gospodin, kad izvršim osvetu svoju na njima.” (Ezek. 25:15-17)

Konzervativci si ne mogu pomoći, a da ne uživaju u schadenfreude dok se nepodnošljivi holivudski ljevičari poput Jamesa Gunna, Pattona Oswalta, Michael Ian Blacka i Sarah Silverman nalaze pod paljbom zbog godinama starih pedofilskih šala. Čak su se i relativno susretljivi holivudski ljevičari našli u nezgodnoj situaciji zbog politike osobnog uništenja, poput Trevora Noahe, koji se sada suočava s potencijalnim bojkotom zbog šale o aboridžinskim ženama koju je izgovorio prije pet godina. James Gunn iskoristio je svaku priliku kako bi uništio živote i karijere svojih političkih protivnika. Kad je Roseanne Barr napravila uvredljivu šalu o Valerie Jarrett, aplaudirao je ABC-ju zbog otkazivanja njezine serije. Kada je Laura Ingraham kritizirala kampanje studentskih aktivista protiv vatrenog oružja, Gunn je zahtijevao od oglašivača da bojkotiraju njezin program.

James Gunn je imao dobar razlog da se osjeća ugodno bacajući kamenje iz svoje staklene kuće. Desetljećima ljevica uživa neosporavan dvostruki standard ponašanja koji je dozvoljavao njihovim partizanima da bezobzirno gaze po američkoj kulturi i politici. Roman Polanski je silovao 13-godišnju djevojčicu dok je vikala “Makni se!” i “Prestani!”. Usprkos tome, Maryl Street pozdravila ga je ovacijama na dodjeli Oscara i naricala: “Jako mi je žao što je u zatvoru”. U međuvremenu, konzervativni glumac James Woods, među brojnim drugim konzervativnim profesionalcima zabavne industrije, izgubio je svog agenta i karijeru samo iz razloga što je podržavao republikanskog predsjednika.

Godinama su konzervativci polagali svoje oružje i šutke prihvaćali uvrede, izbjegavajući politiku osobnog uništenja kao nedostojnu i toksičnu za civilno društvo. I na taj način ohrabrili ljevicu. Kad je ljevičarski glumac i filmski producent Mark Duplass sramežljivo predložio svojim političkim suputnicima da prostudiraju Twitter račun Ben Shapiroa kako bi imali uvid u konzervativni svjetonazor, reakcija je bila toliko brza da je Duplass brže-bolje obrisao tweet i umjesto njega objavio bijednu ispriku zbog svog nezamislivog prijestupa što se usudio uzeti u obzir drugačiju točku gledišta. Ljevica se danas osjeća slobodnom da okleveta svakog na desno od Vladimira Lenjina kao bigota ili “mrzitelja”. Kao samo još jedan osobni primjer, bezobzirni šakali iz Southern Poverty Law Center (SPLC) reagirali su na moj vlastiti Prager Univeristy video u kojem sam osudio alt-desnicu, opisujuće me kao osobito “nečuvenog” u svom “Hatewatch” blogu.

Danas ljevica uči tešku lekciju “žetve i sjetve”. Nakon desetljeća sve većih nečuvenih dvostrukih standarda, konzervativcima je napokon dojadilo. Ako se ljevica neće pridržavati kulture milosti i milosrđa, onda će na scenu morati stupiti pravda. Donald Trump je osveta Gospodina, dugo zakašnjela zasluga ljevičarskih zlostavljača. Sada, ako pokrenete ciničan napad na nekoga od nas, očekujte ciničan napad na sebe. Ako ćete koristiti mainstream medije kao oružje kojim će te napadati naše kandidate, očekujte da će se aparatura novih medija okrenuti na vas. Oklevetajte jednog od nas, zauzvrat očekujte uništenje svoje reputacije. Odbijte prihvatiti rezultate izbora 2016.; nastavit ćemo vam trljati to na nos. Oko za oko, zub za zub, milo za drago — pravda, osveta Gospodina.

Ovo načelo se proteže van domaćih protivnika na inozemne neprijatelje. Kao što je iranski predsjednik Hassan Rouhani jučer naučio, doba američkog ulagivanja, u kojem Bijela kuća reagira na zarobljavanje naših mornara s ulizivačkim pohvalama i zrakoplovom punim novca, je završilo. Iranski režim zaprijetio je Sjedinjenim Državama; Bijela kuća je zauzvrat zaprijetila mulama da će “PRETRPJETI POSLJEDICE KAO ŠTO JE MALO NJIH U POVIJESTI PRETRPJELO”, rušenjem iranskog riala na rekordne nizine, zadavši udarac već ionako financijski ugroženom režimu.

“Ratnici za socijalnu pravdu” američke ljevice bijesno su nesvjesni “da u tijeku pravde nitko od nas ne bi trebao vidjeti spasenje”. Oni lako dijele kaznu; sada će napokon osjetiti kakav je osjećaj kad je primaš. Život bi bio daleko ugodniji, kultura daleko zdravija, a zemlja daleko ujedinjenija da možemo zbijati šale bez straha od gubitka posla, ne slagati se bez riskiranja našeg ugleda i ispričati se s nadom da će ta isprika biti prihvaćena. Ali ljevica zahtijeva pravdu, stoga će pravda biti ispunjena sve dok se posljednji znak pristojnog društva ne uništi ili dok, nadamo se, zaraćene strane u ovom kulturnom ratu ne podignu bijele zastave i zatraže milost.