KABOOM! Američka ekonomija eksplodirala sa stopom rasta od 4,1%

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/AP

Američka ekonomija eksplodirala je u drugom tromjesječju 2018., pri čemu je ukupni bruto domaći proizvod (DBP) porastao za 4,1% — više nego dvostruko od prvog.

Trump je reklamirao brojeve cijeli tjedan. U četvrtak je u Granite Cityju, državi Illinois, rekao okupljenom mnoštvu radnika čeličane: “Velike stvari su se dogodile. Stoga, bez obzira kakve brojke bile, obratite pozornost na njih. Neki su predvidjeli rast od 5,4. Ne mislim da će se to dogoditi. 5,3. Ako će imati brojsku 4 ispred, biti ćemo sretni.”

“To su nezamislivi brojevi”, dodao je.

Neki ekonomisti visoki rast BDP-a pripisuju Trumpovim poreznim rezovima. I tvrtke i potrošaći su ponovno počeli trošiti kako je nezaposlenost pala, a tržište nekretninama eksplodiralo.

“Kada smanjite poreze i povećate potrošnju, čak i kada jedan dio radije uštedite nego potrošite, to povećava rast”, rekao je za CNBC Jim O’Sullivan, glavni ekonomist na High Frequency Economics. “U konačnici, taj rast neće trajati zauvijek i naravno da ste dodali u državni dug. Ali nema sumnje da je to stimulativno.”

Porezni rezovi uvelike su smanjili porezne stope na poslovanje, dajući biznisima neposredne olakšice — i dodatnu gotovinu za trošenje. Na tisuće njih povećalo je plaće radnicima, dok su drugi iskoristili gotovinsku infuziju za proširenje poslova.

Ipak, jedno tromjesječje ne otkriva previše, a ljeto je često period najvišeg rasta u godini. Ekonomija je rastla 2,3% u 2017., ali cijelogodišnji BDP nije dosegao 3% u 14 godina.