WALSH: Prestanite s histeriziranjem. Amerika je odgovorna za gotovo nimalo plastike u oceanima.

Matt Walsh

Screenshot: YouTube/ United Nations

Ne postoji ništa loše u pokušaju smanjenja otpada. Ne postoji ništa loše u pokušaju smanjenja količine slamčica koje trošimo. Ali kada koristite lažnu statistiku kako bi raspalili histeriju i upuštate se u ekstremno pretjerivanje i otvorene laži, a pogotovo kada koristite ta pretjerivanja i laži kao temelje za nepotrebne zakone, onda postaje obaveza poštenih ljudi da ustanu i isprave pogrešne navode.

U stvarnosti, vaša upotreba slamčica nema gotovo nikakvog utjecaja na ocean. To je dijelom zbog toga što je “statistika od 500 milijuna dnevno upotrebljenih slamčica” izmišljena, a dijelom iz razloga što Sjedinjene Države kao cjelina vrlo, vrlo malo pridonose problemu plastičnog otpada. Oko 60% plastike u oceanima dolazi iz pet azijskih zemalja: Kine, Indonezije, Filipina, Vijetnama i Tajlanda. Indonezijska rijeka Citarum, najzagađenija rijeka na svijetu, u suštini je masivna hrpa otpada na velikoj vodenoj transportnoj traci. Svakog dana, 20.000 tona otpada i 340.000 tona otpadne vode istovaruje se u nju, a zatim se prenosi u ocean. U mjestima poput Vijetnama, plastika u vodi najmanje zabrinjava stanovništvo. Sirova kanalizacija ispušta se izravno u vodene tokove, pretvarajući rijeke u toksične.

Sve u svemu, i govoreći samo o onečišćenju plastikom, Azija i Afrika odgovorne su za 95% problema. To ostavlja samo 5% plastičnih otpadaka u oceanima za podijeliti između kontinenata Europe, Sjeverne Amerike, Južne Amerike i Australije. Prema ovom grafikonu, Brazil je nagori plastični prekršitelj van Azije i Afrike. 23 Europske zemlje su, kolektivno, 18. na listi. Sjedinjene Države dolaze na 20. Amerika, sa svojom populacijom od 330 milijuna, zasjenjena je na listi plastičnim onečišćivačima poput Šri Lanke, koja ima 310 milijuna manju populaciju.

Mogli bismo pokupiti sve slamčice u Sjevernoj Americi, spojiti ih zajedno i poslati na Sunce, a stanje oceana se nimalo ne bi poboljšalo. Doista, mogli bismo u potpunosti prestati koristiti plastične stvari i jedva da bi malo poboljšali stvari. Znači li to da ne bi uopće trebali brinuti o našem vlastitom otpadu? Ne, ali to znači da naš otpad nije, komparativno, značajni problem. Ocean uništavaju Azija i Afrika. Sve dok se oni ne saberu, možemo ostvariti tek minimalni napredak.

A što se samih slamčica tiče, to je gotovo u potpunosti minorno pitanje. Sjedinjene Države odgovorne su za sitan dio plastike u oceanima, a slamčice čine sitan dio tog sitnog dijela. Izvolite i suzdržite se od slamčica ako baš želite. Super za vas. Ali postignut će te vrlo malo za okoliš. To je jednostavno stvarnost, ako ikoga više briga za stvarnost.