POGLEDAJTE IDIOTARIJU: BBC zamijenio odjeću i imena dječaku i djevojčici kako bi testirao odrasle za ‘rodno stereotipiziranje’

Hank Berrien

Screenshot: YouTube/Carmen Dave Allan-Petale

BBC je, u pokušaju da odvede rodnu konfuziju na novu razinu, objavio je video s hashtagom #NoMoreBoys&Girls, u kojem je malena djevojčica odjevena u odjeću dječaka i kojoj je dano dječakovo ime, dok je maleni dječak dobio djevojčinu odjeću i djevojčino ime. Tweet je popratio i video s naslovom: “Jeste li sigurni da rodno ne stereotipizirate djecu?”

U videu, djeca se igraju s odraslim volonterima u eksperimentu koji je trebao pokazati je li volonteri prikazuju “rodno stereotipiziranje”.

Video započinje s ovim naslovom, dok su djeca odjevena u odjeću koja odgovara suprotnom spolu:

Experiment: Uzmi neke dječake i djevojčice i zamjeni im odjeću. Marnie postaje Oliver. Edward postaje Sophie. Dajte im neke igračke, nađite odraslog volontera da se igra s njima i pratite što se događa.

Vidimo ženu koja nosi “Sophie”, stavlja ga na pod i upita ga: “Želiš li lutku? To je dobra cura. Ti si tako dobra cura, zar ne Sophie.” Žena sjeda s dječakom na pod, drži igračku bebe, te ga instruira: “Pogledaj, što ovo kaže? Slatki snovi, slatki snovi.”

Na ekranu piše: “Odrasla osoba nudi ‘Sophie’ lutku i plišane igračke … ne igračke koje uče prostornu svijest i fizičko samopouzdanje.” Žena kaže: “Mislim da joj se najviše sviđala ružičasta lutkica”.

Muškarac se suočava s ženom i obavijesti je: “Da ti kažem da je Sophie zapravo Edward, da li bi to išta promijenilo?” Žena odgovara: “Možda sam mislila, ‘ovo je malena djevojčica, pa joj moram dati stvari za male djevojčice'”.

Nakon toga vidimo muškarca koji “Sophie” nudi plišanu lutku. Na ekranu piše: “Muškarci nadmoćno dominiraju u karijerama koje cijene matematiku, prostornu svijest i fizičko samopouzdanje. Jesu li dječaci rođeni ‘bolji’ u tim područjima? Je li to priroda ili odgoj?”

Tada se situacije zaokreće, jer “Oliver” za igru dobija robota dok se igra na podu sa ženom. Muškarac koji je razgovarao s prvom ženom kaže ženi koja sjedi na podu: “Pribjegli ste, može se reći, igračkama za dječake”. Ona odgovara: “Možda moja podsvijest automatski igra trikove sa mnom”. Kada je obaviještena da je “Oliver” zapravo djevojčica, žena je rekla: “Pretpostavljam da je to zbog stereotipa”, potaknuvši muškarca da slavodobitno odgovori: “I tada je to promijenilo vaše ponašanje prema djetetu”. Žena tužno izjavljuje: “Ne mogu lagati. Stvarno je.”

Volonteri na kraju kažnjavaju sami sebe zbog toga što nisu bili više “otvorenog uma”.

Video ispod: