WALSH: New York Times upravo objavio jedan od najrasističkijih članaka koje ste ikad pročitali

Matt Walsh

Screenshot/YouTube/Wesley Chu

Ako Twitter želi iskorijeniti rasizam sa svoje platforme, možda bi trebao početi s New York Timesom. Novine su nedavno objavile jedan od najrasističkijih tweetova koje ćete ikad vidjeti: “New Hampshire je 94% bijeli. Sada pokušava odgonetnuti kako to promijeniti.”

U privitku tweeta je bigotan članak o bijeloj zarazi u New Hampshireu. Počinje tužnom pričom izvjesne Cataline Celentano, koja se preselila su državu i otkrila, na svoj užas, da većina njezinih stanovnika govori engleski. “Našla se u etničkom vakuumu”, piše autor. Čovjek se zapita kako će gđa Celentano reagirati kad sazna da je ogromna većina Zemlje ne-španjolsko govoreći vakuum.

Članak nastavlja:

New Hampshire, poput svojih susjeda Vermonta i Mainea, je gotovo u potpunosti bijeli. To predstavlja čitav niz problema došljacima, koji se često nađu izoliranima i samima, bez utjehe i podrške ugrađene zajednice.

Također predstavlja problem poslodavcima u tim državama, koji nalaze da ta hegemonija može biti zapreka regrutiranju i zadržavanju radnika različitih etničkih i kulturnih pozadine.

Ovo pitanje potaknulo je oko 100 poslovnih čelnika, vladinih dužnosnika i članova neprofitnih organizacija da u četvrtak održe sastanak kako bi istražili načine da New Hampshire — koji je 94 posto bijeli — privuče druge rasne i etničke skupine, kao i ljude mlađe životne dobi.

Sada razmotrimo kako bi sve ovo izgledalo da je tema bilo koja druga rasa. Zamislite reakciju da New York Times objavi nešto poput ovoga:

Detroit, poput Atlante i Birminghama, je gotovo u potpunosti crni. To predstavlja čitav niz problema došljacima, koji se često nađu izoliranima i samima, bez utjehe i podrške ugrađene zajednice.

Također predstavlja problem poslodavcima u tim državama, koji nalaze da ta hegemonija može biti zapreka regrutiranju i zadržavanju radnika različitih etničkih i kulturnih pozadine.

Ovo pitanje potaknulo je oko 100 poslovnih čelnika, vladinih dužnosnika i članova neprofitnih organizacija da održe sastanak u četvrtak kako bi istražili načine da Detroit — koje je 83 posto crni — privuče druge rasne i etničke skupine, kao i ljude mlađe životne dobi.

Promijenite samo nekoliko riječi i članak iznenada postaje izuzetno rasistički. Ili još bolje, njegov rasizam postaje očit čak i najtupavijem posmatraču. Rasistički je tretirati nadmoć određene rase kao objektivni problem. Rasistički je pokušavati smanjiti postotak određene rase samo zbog cilja smanjenja postotka. Rasistički je doseliti se na neko područje i optužiti ga da je “etnički vakuum” samo zbog toga što je većina stanovnika druge etničke pripadnosti. Bilo bi rasistički da odem u Sjevernu Koreju i kritiziram je zato što je korejska i isto tako je rasistički kad Latinoamerikanci slijede sličan primjer prilikom dolaska u Sjedinjene Države.

Jedini način ublažavanja rasizma u ovom slučaju je da se proizvoljno proglasi da se rasizam, po definiciji, odnosi samo na predrasude bijelih ljudi, ali nikada na predrasude protiv njih. To nije definicija koju ćete naći u rječniku, ali je definicija koju podržavaju ljevičarski ekstremisti u akademskoj zajednici. Sveučilišni se studenti ovih dana zapravo poučavaju da je rasizam izum bijelaca i eksluzivni alat bijelih tlačitelja. Mržnja bijelaca od drugih rasa je opravdana, što znači da ne spada u rasizam. Ali što je s rasnom mržnjom koju pripadnik ne-bijele rase gaji prema pripadniku neke druge ne-bijele rase? Prema sveučilišnim profesorima u našoj zemlji, to ne postoji.

Ali ako imamo sposobnost gledanja mimo ovakve vrste ispiranja mozga, postaje očito da bjelina New Hampshirea nije sama po sebi problem. Baš kao što crnina Detroita ili Baltimorea ili Atlante nije sama po sebi problem. Ne moramo hodati unaokolo i razbijati rasne monopole. Bijelci New Hapshirea nisu uključeni u zavjeru da crnce drže podalje od sebe. Oni samo žive tamo gdje žele živjeti, a rasna dinamika je takva kakva je. Raznolikost rasa je u redu ako se dešava spontano, ali ne bi trebala biti i, naposljetku, ne bi smjela biti projekt koji provode socijalni inženjeri. Nevjerojatno je rasističko planiranje raznolikosti samo zbog razrjeđivanja većinskog udjela neke rase. I kako rasizam u ime raznolikosti može donijeti bilo što drugo osim više rasizma?