POGLEDAJTE: Aktivist Tommy Robinson pušten iz zatvora

Amanda Prestigiacomo

Twitter

Britanski aktivist i novinar Tommy Robinson konačno je pušten na slobodu u srijedu ujutro nakon uspješnog osporavanja njegovog nepoštivanja sudske presude.

Prema Žalbenom sudu, u tijeku je novo saslušanje za Robinsona, koji je uhićen u svibnju zbog snimanja uživo izvan sudnice u Leedsu gdje se održavalo suđenje u vezi seksualnog iskorištavanja djece.

Na putu iz zatvora, Robinsona su zaskočili mediji. “Sve što britanski mediji rade je pričanje laži. Imam puno toga za reći, ali ništa vama”, rekao je Tommy novinarima.

“Želim zahvaliti britanskoj javnosti za svu njihovu podršku”, dodao je. Lord glavni sudija Lord Burnett osporio je brzinu donošenja 13-mjesečne presude za Robinsona; aktivistu je od uhićenja do zatvora trebalo samo pet sati i to pod prisilnim medijskim zamračenjem. Brzina donošenja presude “dovela je do nepravednosti”, izjavljeno je u presudi, ističući da postoji i “nedostatak jasnoće” vezan za samu optužbu.

“Nije bilo jasno koje ponašanje je navodno uzrokovalo kršenje te presude i podnositelj žalbe je osuđen na temelju ponašanja koje je van okvira te naredbe”, rekao je sudac, dodajući: “Odluka Leedskog krunskog suda da tako brzi uputi žalbenika na zatvorsku kaznu i bez dužnog poštivanja [dijela] pravila dovela je do nepravednosti.”

“Sudac je mogao predati tu stvar glavnom tužitelju kako bi razmotrio hoće li pokrenuti postupak. Takvim načinom izbjegao bi se rizik žrtvovanja pravednosti na oltaru brzine”, dodao je Burnett.

Kao uvjet za puštanje na jamčevinu, Robinson se mora pojaviti na “ponovnom suđenju pred londonskim Rekorderom na ugovoreni datum i držati se bar 400 metara podalje Leedskog krunskog suda”, piše Guardian.

POGLEDAJTE: