Amerikanci će protestirati pred britanskim veleposlanstvom u znak podrške Alfiju Evansu

Paul Bois

Borba za život malog Alfija Evans proširila se preko Atlantika u Sjedinjene Države. U 11:00 u četvrtka ujutro u Washingtonu, D.C., prosvjednici će pred britanskim veleposlanstvom prosvjedovati protiv vladinog postupanja prema Alfiju i njegovoj obitelji.

Nakon dugotrajne pravne bitke, sud u Velikoj Britaniji u srijedu je konačno odlučio da roditelji Alfija Evansa mogu odvesti svoje dijete kući, ali ne i u Italiju, gdje je dobrodošao kao građanin kako bi mogao biti podvrgnut daljnjim tretmanima za ono što se vjeruje da je encefalomijopatski mitohondrijski sindrom iscrpljivanja DNK.

Već više od pola milijuna ljudi potpisalo je peticiju koja zahtjeva da Velika Britanija pusti Alfija Evansa. “Doktori ne mogu objasniti znakove borbe koje Alfie još uvijek daje. Djeca s invaliditetom i bolesna djeca zaslužuju njegu, a ne ubrzanu smrt”, stoji u peticiji. “Dajte Alfiju pravednu šansu za život!”

U srijedu je skupina liječnika iz Ujedinjenog Kraljevstva objavila snažnu izjavu u kojoj se ograđuju od tretmana prema Alfiju i opisuju postupke bolnice i vlade kao “medicinsku tiraniju“.

“Duboko smo zabrnuti i bijesni tretmanom i skrbi koja je ponuđena Alfiju Evansu”, napisali su liječnici. “Unatoč tome što je dostupna alternativa (npr. prijenos zrakoplovom hitne pomoći na daljnju procjenu u specijaliziranu bolnicu u Rimu), bolnica i liječnici odgovorni za njegovu srkb inzistiraju da ostane pod njihovom skrbi i na putu prema smrti.”