Netko je izračunao koliko bi koštao plan demokratskih socijalista. 42 TRILIJUNA dolara. Samo za POČETAK.

Emily Zanotti

Screenshot: PBS Video

Brian Reidl, viši suradnik na Manhattan institutu i izvjestitelj Vox Medie, odlučio je izračunati koliko bi američke poreznike točno koštao plan “Demokratskih socijalista”, kakvog ga prihvaćaju ekonomske lučonoše poput Alexandre Ocasio-Cortez, a rezultat je iznenadio čak i njega.

U studiji objavljenoj na Voxu, Reidl tvrdi da bi implementiranje cijele liste programa demokratskih socijalista — uključujući sustav zdravstvenog osiguranja jedinstvenog platitelja, besplatni koledž i zajamčeni posao s minimalnom plaćom — koštalo najmanje 42 trilijuna dolara. A to je samo početak.

Reidlove brojke se, također, ne temelje na procjenama konzervativnog think-tanka. Njegovi troškovi dolaze izravno iz Urban instituta, lijevo-naginjujuće organizacije, koja je uglavnom predisponirana za favoriziranje velikih vladinih intervencija.

Sustav zdravstva jedinstvenog platitelja je najskuplji i iznosi oko 30 trilijuna dolara (brojka koju Bernie Sanders osporava, ali ne proturječuje s dokazima). Posao s minimalnom plaćom za svakog Amerikanca koji trenutačno nije zaposlen, koštao bi dodatnih 6,8 trilijuna dolara. Cijena besplatnog koledža kretala bi se oo 8 trilijuna dolara.

Ali ima još. Demokrati u Senatu, čak i oni umjereni, žele najmanje 1 trilijun za dopune infrastrukture i 1,4 trilijuna dolara kako bi otplatili postojeće dugove studentskih kredita. Kongresni proračun je također 12,4 trilijuna dolara u crvenom.

To znači, prema Reidlu, da bi državna potrošnja “istog trenutka pala do 0% BDP-a, na [svom] putu do 50% do 2048.” Nakon trideset godine, Sjedinjene Države imale bi osnovni deficit od 84 trilijuna dolara, s 218 trilijuna dolara u novim programima — i to ako demokratski socijalisti ne dodaju nikakve dodatne programe na već postojeći plan.

Vijesti postaju još gore. Reidl primjećuje da prelazak iz postojećih zdravstvenih i obrazovnih sustava na sustave jedinstvenog platitelja ne bi bio lagan i da postoji mala vjerojatnost da bi se trenutačna državna potrošnja u bilo kojoj od ovih arena smanjila. Zdravstvo bi, međutim, moglo staviti 77 milijuna ljudi koji trenutačno koriste neki oblik Medicarea ili Medicaida u težak položaj.

A onda, tu su i porezni obveznici.

Ocasio-Cortez i ostali demokratski socijalisti predlažu smanjenje troškova za obranu, ali to bi riješilo samo nekoliko trilijuna dolara. Ostatak bi morao doći iz džepova Amerikanaca.

Reidl predlaže da je jedini način nadoknađivanja deficita povećanje poreza od 15% na sve. A to je u najboljem slučaju, koristeći brojeve progresivnih think-tankova. Prema procjenama konzervativnih think-tankova, trošak je daleko veći i niti jedan Amerikanac ne bi bio izuzet iz skupine za oporezivanje.

“Oporezovanje bogatih nije dovoljno. Amerikanci bi morali konkurirati ili čak nadmašiti golemo porezno opterećenje na srednju klasu kakvo je u Europi. Nema dokaza da bi američki glasači poduprli takvu razinu oporezivanja”, rekao je Reidl.

“Amerika je možda spremna za demokratski socijalizam”, izjavio je jedan komentator na Twitteru, “ali nije spremna pokriti račun.”