BUCHANAN: Spremaju li globalisti kontrarevoluciju?

Patrick J. Buchanan

http://usdefensewatch.com

Komentirajući sastanak s EU-ovim Jean-Claude Junckerom prošlog mjeseca, Donald Trump je objavio tweet: “I SAD i EU maknule su sve tarife, barijere i subvencije! To bi konačno bilo slobodno tržište i poštena trgovina.”

Je li se Larry Kudlow na neki način dočepao Trumpovog telefona?

Ne znamo. Ali, čuvši tu poruku, Steve Forbes, Stephen Moore i Arthur Laffer istog trenutka su se priključili horu “Hallelujah” iz Handelove “Mesije”.

“Amen”, zagrmljeli su u New York Timesu.

Trump bi kao nacionalnu politiku trebao proglasiti “sveopće trgovinsko razoružanje”, a slobodnu trgovinu učiniti svojim “nasljeđem” Americi. Takva proklamacija, napisali su, osigurala bi Trumpu “moralnu prevlast” u globalnoj debati i transformirala bi ga iz “zlog remetitelja međunarodne trgovine u potencijalnog spasitelja”.

Jer slobodna trgovina je uvijek i zauvijek “win-win situacija za trgovačke partnere”.

Čitanjem Timesovog uvodnog editorijala u potpunosti prepoznajemo da se ovdje radi o ideologiji, političkoj religiji, vjerovanju, kultu.

Jer razmislite o plodovima politike slobodne trgovine tijekom posljednjih 25 godina: zamrznute plaće američkih radnika, 12 trilijuna dolara u američkim trgovinskim deficitima, 55.000 izgubljenih tvornica, 6 milijuna izgubljenih poslova u proizvodnji, Kina nadmašila SAD u proizvodnji, a sve to je prouzročilo reakciju koja je gurnula političkog novaka na republikansku nominaciju i u ured predsjednika.

Zadržavanje vjere u superiornost slobodne trgovine nad ekonomskim patriotizmom, suočeni s takvim rezultatima, jest prepoznati da je ovaj sustav vjerovanja nepropustan za proturječne dokaze.

Ipak, trajni entuzijazam fanatika slobodne trgovine nije jedini znak da globalisti iz Republikanske stranke, nakon što nisu naučili niti zaboravili ništa, gledaju prema eri poslije Trumpa kako bi uskrsli svoje osporene dogme.

Jeffrey Miron, direktor ekonomskih studija na vodećem libertarijanskom think tanku, Cato institutu, napisao je prošli tjedan u USA Today:

“Rješenje američkih problema s imigracijom su otvorene granice. … Otvorene granice znače bez zidova, ograda, provjera u zračnim lukama, ICE-a … deportacija, centra za pritvaranje ili imigracijskih sudova.”

A što bi se desilo nakon što proglasimo otvorene granice?

“Imigranti neće nagrnuti u Ameriku. … Kriminal neće porasti. … Čak i ako se vrijednosti i kultura promjene, pa što? Tko kaže da su sadašnje američke vrijednosti — neke od njih duboko zle — one prave?”

Poanta za Mirona s Cato instituta: Ako otvorimo američke granice i pozovemo svijet da dođe i prepravi ono što nas čini nacijom , “Razmislite koliko novca bi uštedjeli i zaradili”.

To je uistinu ekonomija uber alles, ekonomija prije zemlje.

I ostali pravovjernici otvorenih granica i slobodne trgovine su počeli govoriti. Industrijalac i milijarder, megadonor Republikanske stranke, upravo je kritizirao Trumpa kao “razdornog” i osudio “rast protekcionizma”.

Nacije, organizacije i pojedinci, rekao je Koch, “rade sve što mogu kako bi se ogradili od novog, držali se prošlosti i spriječili promjene”.

Dodao je: “To je prirodna tendencija, ali je destruktivna”.

Trump je uzvratio u nekoliko tweetova:

“Globalistička braća Koch, koji su postali sprdnja u pravim republikanskim krugovima, su protiv snažnih granica i moćne trgovine. Nikada nisam tražio njihovu potporu jer ne trebam njihov novac ili njihove loše ideje. Napravio sam ih bogatijima.”

“Njihova mreža je uvelike precjenjena, pobjedio sam ih na svakom koraku. Oni žele zaštititi svoje tvrtke van SAD-a od oporezivanja, ja sam prvo za Ameriku i američkog radnika — ničija lutka. Dva dobra momka s lošim idejama. Make America Great Again!”

Milijarderska braća Koch, Charles i David, prijete da će njihova mreža, Americans for Prosperity (Amerikanci za prosperitet), uskratiti sredstva republikanskim kandidatima koji odjekuju Trumpa na imigraciji i u trgovini.

Otvorene granice i ideologija slobodne trgovine braće Koch, Cato instituta i takvih ‘supply-sidera‘ poput Moorea, Forbesa i Laffera, imaju duboke korijene u instituciji Republikanske stranke.

Mliton Friedman je bio od te škole, kao i dugogodišnji urednik naslovne stranice Wall Street Journala, Bob Bartley, koji je godinama gurao za ustavni amandman proglašavajući, “Biti će otvorene granice”.

Bartley, pomalo preuranjeno, predvidio je da je nacionalna država “gotova” u Novom svjetskom poretku. Pa ipak, danas, dok se tribalizam i nacionalizam vraćaju, sve više izgleda kao da transnacionalni “Novi svjetski poredak” kreće prema kontejneru.

Sve dok je Trump u Bijeloj kući, a baza stranke je toliko strastveno iza njega i njegove America First (Amerika na prvom mjestu) agende, odricanje od tarifa ili povratak globalizmu je mrtvo.

Ali što će se desiti nakon Trumpa? Tko i što slijedi?

Republikanski recidivizam – povratak na odbijene otvorene granice, agende slobodne trgovine Bushovih republikanaca — zapalio bi žestoke prosvjede koji bi uništili stranku Trumpa.

Ipak, iako su ove ideje upropastile Srednju Ameriku, one su žive i zdrave među establišmentskim elitama obje stranke, koje također nisu odustale od vanjske politike korištenja američke ekonomske i vojne sile kako bi pokušale preobratiti čovječanstvo na demokraciju.