Trevor Noah nazvao Katoličku crkvu ‘Klubom zlostavljača s molitvom na otvaranju’

Ben Shapiro

Screenshot: Comedy Central

U srijedu navečer, Trevor Noah s Comedy Centrala pokrenuo je oštre kritike protiv Katoličke crkve. Kritika je slijedila zastrašujuće vijesti da je skupina u Pennsylvanijskoj nadbiskupiji desetljećima prikrivala zlostavljanje djece.

Žao mi je momci, ali u jednom trenutku osjećam kao da bismo je trebali prestati zvati crkvom i početi je nazivati onim što zapravo je: klubom zlostavljača s molitvom na otvaranju. Jer upravo takav je osjećaj.

Ovo je apsurdno. Da, Katolička crkva ima ozbiljan problem s prikrivanjem svojih predatorskih svećenika; da, to je zlo. Ne, Katolička crkva nije sama u ovome. Trevor Noah radi u Hollywoodu, gdje je zlostavljanje djece i žena uobičajeno. Bi li nazvao Hollywood “klubom zlostavljača s molitvom na otvaranju”? Je li ikada to učinio, iako radi u tom gradu i poznaje sve igrače?

A što je sa školama? Izvješće Associated Pressa iz svibnja 2017. godine, otkrilo je 17.000 službenih izvješća o seksualnim napadima na učenike od jeseni 2011. do proljeća 2015. godine. Prema istraživačici s Sveučilišta Hofstra, Charol Shakeshaft, koja je provela studiju za Odsjek za odgoj i obrazovanje 2002. godine “Fizičko seksualno zlostavljanje učenika u školi je više od 100 puta češće nego zlostavljanje od svećenika”. Federalno izvješće pronašlo je da će 422.000 učenika kalifornijskih javnih škola biti seksualno zlostavljano prije maturiranja — što je brojka veća od cjelokupnih prijava u katoličke škole u Kaliforniji, izvijestio je kolumnist CBS Newsa. Jedno istraživanje Američke udruge sveučilišnih žena pronašlo je da jedan od deset učenika između 8. i 11. razreda izjavljuje kako je bio podvrgnut seksualnim komentarima, pornografiji, zavirivanju ili seksualnom kontaktu od strane učitelja ili zaposlenika škole. To bi značilo da je 4,5 milijuna učenika vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi “pretrpjelo seksualno zlostavljanje od strane pedagoga“.

Skandal unutar Katoličke crkve apsolutno je šokantan — i javne posljedice bi trebale biti kobne. Ali za Nou da označi Katoličku crkvu na način na koji ne bi označio niti jednu drugu instituciju, prikazuje mržnju prema samoj instituciji, a ne samo mržnju prema seksualnom zlostavljanju.