KNOWLES: ‘Burning Man’ je najveće američko religijsko okupljanje

Michael J. Knowles

Sedamdeset tisuća čudaka spustilo se u pustinju Nevade ovaj tjedan kako bi se drpalo, valjalo u prljavštini i obožavalo Molocha tijekom najvećeg američkog godišnjeg vjerskog okupljanja: Burning Man (Gorući čovjek). Festival je počeo kao krijesni ritual ljetnog solsticija 1986., kada su umjetnici iz Bay Area “spontano” na lomači zapalili osam stopa visokog drvenog čovjeka, kao i manjeg drvenog psa. Gdje netko spontano pronalazi velikog čovjeka od pruća i zašto bi ga nakon toga isti odlučio spaliti možemo samo nagađati. Ritual odražava identično drevno druidsko prinošenje žrtve, koje je opisao Julije Cezar u svojima Komentarima o Galskom ratu, iako osnivači Burning Mana tvrde da ne znaju ništa glede porijekla običaja. Danas je solsticijsti krijes izrastao u tjedan dana duge, godišnje bahanalije seksa, droge i paganske spiritualnosti.

Povijest se, prema Marxu, ponavalja prvo kao tragedija, potom kao farsa. U drevnim tragedijama, poganski Kelti napunili su divovsku lutku od pruća živim ljudima i takve ih zapalili. U suvremenoj farsi, omamljeni hipiji pale praznu drvenu figuru, što je odgovarajući simbol prazne kulture. Organizatori Burning Mana opisuju drvenu figuru, koju drže “u hramu koji je posvećen Zlatnom šiljku”, “poput nas samih”. Ironično, organizatori festivala opisuju čovjekovo spaljivanje kao čin “radikalnog samoizražavanja”, a ritual se zapravo odnosi na radikalno samouništenje.

Religijski jezik se prožima čitavim festivalom. Osnivač Burning Mana, Larry Harvey, opisao je događaj u terminima izvučenim iz prvog poglavlja Knjige Postanka. “To je vjerojatno esencijalni genij Burning Mana”, objasnio je. “Iz ničega, stvorili smo sve.” Harvey je 2004. iznio Deset načela festivala 2004. godine, koji uključuju “radikalnu inkluziju”, “radikalnu samodostatnost”, “radikalno samoizražavanje” — je li tko primijetio uzorak? — kao i “darivanje” i “dekomodifikaciju”. Razmjena novca je zabranjena na Burning Manu, koji košta između 390$ i 1.200$ po osobi za ulazak. Listu principa zaokružuju “sudjelovanje” i “neposrednost”. Harvey objašnjava: “Nijedna ideja ne može zamijeniti ovo iskustvo”. Burning Man nije za gnostike; on zahtijeva ne samo um, već i tijelo.

Slavljenici dosežu vrhunac tjelesnog sudjelovanja unutar Burning Manovog Orgy Domea, gdje oko 5.000 prljavih drogeraša pleše ‘Paphian jig’ svake godine. Seksualna nesmotrenost na Burning Manu odražava širi trend diljem Sjedinjenih Država, u kojima je samo prošle godine dijagnosticirano rekordnih 2,3 milijuna slučajeva klamidije, gonoreje i, nevjerojatno, sifilisa. Eksplozija veneričnih bolesti, unatoč sveprisutne seksualne edukacije i jeftinih profaliktičkih sredstva, zbunila je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, koji traži znanstveno objašnjenje religijskog pitanja.

Sedamdeset tisuća pretežito imućnih, obrazovanih, trideset-nešto-godina starih hodočasnika, prevaljuje velike udaljenosti kako bi se klanjali senzualnosti pred gorućim idolom u pustinji. Prema Burning Manovom “Afterburn” izvješću, manje od 16% posjetitelja smatra se religioznim. Gotovo četvrtina se opisuju kao ateisti, samo jedan posto kao deisti, gotovo 16% se naziva agnosticima, a dodatnih 8% odgovorilo je “Ne znam”, vjerojatno nikad ne čuvši za riječ “agnostik”. Velik dio ispitanika odgovorilo je da se smatra “spiritualnim, ali ne religioznim”, što je kod za pomodni suvremeni paganizam koji priznaje metafizičku stvarnost, ali odbija biti uznemiravan njome.

Ne postoji ništa novo pod suncem, čak ni u pustinji Nevade. Gorući idoli i sveta prostitucija postojali su od najranijih čovjekovih dana. Ep o Gilgamešu pripisuje upoznavanje divljeg čovjeka civilizacijom svetoj prostitutki Shamat. Juda je lijegao s Tamarom. Prema Herodotu, drevni Babilonci zahtijevali su svetu prostituciju, a Hamurabijev zakonik pružao je eksplicitnu zaštitu takvim ritualima. Slične prakse postojale su među Hetitima, Sumeranima i Korinćanima.

Rimljani su odustali od svojih senzualnih rituala tek kada je car Konstantin ukinuo obred u četvrtom stoljeću, tijekom kojeg je kršćanstvo zamijenilo paganizam kao dominanta religija carstva. Sedamnaest stoljeća kasnije, taj religijski trend preokrenuo se diljem Zapada, koji ovaj tjedan pali lomaču.