Moskva izjavila da je Sirija spremna primiti natrag milijun svojih izbjeglica

Kassy Dillon

Screenshot: YouTube/VICE

U utorak, ruski ministar obrane Sergei Shoigu najavio je da će Sirija biti spremna prihvatiti milijun povratnika, priopćio je AFP.

Shoigu je tvrdio da se vratilo već milijun izbjeglica od 2015. godine “kad je počelo oslobađanje gradova i sela”. Ali sada, kaže, “U tijeku je ogromna rekonstrukcija infrasktrukture, obnova prometnih pravaca i sigurnosnih točaka kako bi Sirija mogla početi prihvaćati izbjeglice”.

“Sada je stvorena svaka prilika za povratak otprilike milijun (više) izbjeglica”, rekao je Shoigu.

Rusija, saveznik Sirije, pružila je vojnu pomoć sirijskom diktatoru predsjedniku Bashar al-Assadu kako bi ponovno uspostavio vlast u zemlji nakon što se suočila nasiljem Sirijskog građanskog rata koji je počeo 2011. i rastom moći ISIS-a. Od tada, režim je ponovno osvojio dvije trećine svoga teritorija uz pomoć Rusije. Posljednja pobunjenička enklava nazali se u pokrajini Idlib, ali vladine trupe navodno pripremaju ofenzivu.

Prema Visokom povjerenstvu Ujedinjenih naroda za izbjeglice, od 2011. više od 5,6 milijuna ljudi pobjeglo je iz Sirije u susjedne zemlje, a 6,6 milijuna je interno raseljeno, što Siriju čini najvećom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata.

Većina izbjeglica pobjegla je u zemlje u regiji, uključujući Tursku (3,5 milijuna); Libanon (976.000), Jordan (668.000), Irak (249.000) i Egipat (130.000). Dodatnih milijun izbjeglica izbjeglo je u Europu kao tražitelji azila, od koji je polovina završila u Njemačkoj, navodi Pew Research.