BILLINGSLEY: Patronizirajuće objašnjavanje Nacizma

Lloyd Billingsley

Na prošlogodišnjem saslušanju o sudskim kandidatima pred senatskim odborom, u zapisnik je ušla izjava 85-godišnje kalifornijske senatorice Dianne Feinstein da “ne postoji ništa dobroga u nacizmu“. A ipak, milenijalnci i slični morali bi znati da ipak predstavlja nešto.

Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei je Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka, čiji je cilj bio Nationalsozialismus, nacionalsocijalizam. Austrijski ekonomist Friedrich Hayek (1899.–1992.) već neko vrijeme je primjećivao približavanje tog olujnog oblaka.

Socijalističku politiku Njemačke “općenito su podupirali progresivci kao primjer koji treba imitirati”, napisao je Hayek 1944. u knjizi “Put u ropstvo“. Također je istaknuo da dok je postojalo prirodno napredovanje koje je većina intelektualaca odbijala, “malo njih je spremno priznati da uspon fašizma i nacizma nije bila reakcija protiv socijalističkih trendova prethodnih razdoblja, već nužan ishod tih tendencija.”

Hayek je objasnio da će se socijalisti koji su krenuli s ispunjavanjem plana gospodarskog života zemlje, “uskoro suočiti s alternativom; ili preuzimanjem diktatorskih ovlasti ili napuštanjem svojih planova”. Iz tog razloga, “beskrupulozni i nesputani će vjerojatno biti uspješniji u društvenom trendu koji vodi prema totalitarizmu”.

Nadalje, “kad jednom priznate da je pojedinac samo sredstvo koje služi višem entitetu pod nazivom društvo ili nacija, većina onih obilježja totalitarnih režima koje nas užasavaju nužno će slijediti”.

Pod socijalizmom, “javna kritika, pa čak i izražavanje sumnje mora biti potisnuto jer one nastoje oslabiti potporu javnosti”.

I kao što je dobitnik Nobelove nagrade iz 1974. godine upozorio: “Manjina koja će zadržati sklonost kritici, također mora biti ušutkana”. U praksi, to je ono što predstavlja nacionalsocijalizam, ali ostale zablude ostaju.

Čini se kako američki političari vjeruju da su u njemačkom nacionalsocijalističkim režimu prodavaonice oružja okupirale svaki kutak ulice i da je svatko mogao kupiti Mausere, Lugere i streljivo koje su željeli. Stvarnost je bila u potpunosti suprotna.

Kao što je Stephen P. Halbrook pokazao u “Gun Control in the Third Reich: Disarming Jews and ‘Enemies of the State’” (Kontrola oružja u Trećem Reichu: Razoružavanje Židova i ‘neprijetelja države’), Nijemci nisu imali pravo posjedovanja i nošenja oružja. Nacionalsocijalistički režim koristio je registarske zapise Weimarske republike kako bi zaplijenio oružje. To je bio uvod u njihovu nemilosrdnu represiju.

Kada su njemački nacionalsocijalisti okupirali Francusku, učinili su isto, kao što je Halbrook pokazao u “Gun Control in Nazi-Occupied France: Tyranny and Resistance” (Kontrola oružja u naci-okupiranoj Francuskoj: Tiranija i Otpor). 1944. godine, u selu pod imenom Oradour-sur-Glane, nacisti su razorili selo i mitraljezima pokosili u smrt 642 muškarca, žena i djece. To je ono što se događa kada se predatorski naionalsocijalistički režim suoči s bespomoćnom, razoružanom populacijom.

Oni koji misle da se takav masakr ne bi mogao dogoditi u Sjedinjenim Državama, morali bi se podsjetiti da je 1993. godine državna odvjetnica Janet Reno odobrila upotrebu vojnih tenkova u napadu na kompleks Branch Davidiansa u teksaškom gradu Wacou, u kojem je 75 ljudi izgubilo svoje živote, uključujući 25 djece. U svojoj izjavi nakon Renoine smrti, Feinstein je izrazila punu podršku svim njenim akcijama.

Prethodne godine, supruga Randyja Weavera, Vicki, nije bila tražena zbog bilo kakvog zločina, ali ju je snajperist FBI-a Lon Horiuchi svejedno prostrijelio kroz glavu dok je držala svoju 10-mjesečnu kćer tijekom istrage koju je vlada provodila nad Weaverom zbog optužbi vezanih za oružje. Demokratski senatori Herb Kohl i Patrick Leahy izrazili su sućut obitelji Weaver, ali kako je San Francisco Examiner izvijestio: “Feinstein se grubo odnosila prema Weaveru, postavljajući mu pitanje jesu li njegova djeca nosila nacističke povoje i vikali nacističke slogane prema svojim susjedima.”

Dakle, za Feinstein su mete napada bili nacisti, a ne vladin snajperist koji je ispalio smrtonosni metak. Feinstein je također militantni pristaša kontrole oružja, koja ignorira stvarnost da je nacionalsocijalistički režim zabranio vlasništvo nad oružjem.

Svima, od veterana Drugog svjetskog rata pa sve do milenijalaca, bivša gradonačelnica San Francisca mora objasniti svoje viđenje nacizma. Za stvarni nacionalsocijalizam, u teoriji i praksi, Hayek i Halbrook su daleko bolji učitelji.

Llyod Billingsley je politički suradnik Independent instituta.