KRAYDEN: Fotošopiranje postavljanja zastave na Mjesecu — nova vrsta vandaliziranja povijesti

David Krayden

Kanadski glumac Ryan Gosling, koji glumi Neila Armstronga u biografskom filmu “First Man” (Prvi čovjek), naveo je neke prilično velike tvrdnje o čovjeku kojeg igra.

Gosling, govoreći kao čovjek koji je intimno poznavao problematiku, rekao je da se astronaut — slavan po tome što je bio prvi čovjek na Mjesecu i po svojim čuvenim riječima: “Ovo je mali korak za čovjeka ali divovski skok za čovječanstvo” — nije smatrao “velikim Amerikancem”, već samo jednim dijelom međunarodnog projekta koji je “nadilazio zemlje i granice”.

Kao da je radio za U.N., znate?

Goslingovi pogledi na povijest slijetanja na Mjesec, općenito, nisu od velike važnosti. U eri predsjednika Trumpa, u Kanadi je moderno — pogotovo kanadskim glumcima — odražavati prezir prema trenutačnom američkom vođi i bilo kakvoj tvrdnji o američkoj izuzetnosti ili čak suzdržanim izjavama patriotizma. Ovo febrilno stajalište ne dijeli kanadski autor ovog teksta, kao što su čitatelji Daily Callera dobro svijesni.

No, povijesna uvjerenja poput onih producenta i redatelja “Prvog čovjeka” su ono što me najviše zabrinjava, jer se očigledno slažu s Goslingovom procjenom Armstrongovog života i nasljeđa i želje da se minimalizira ili čak izbriše činjenica da je slijetanje Apolla na Mjesec bio ne samo veliki trenutak u povijesti, već i veliki trenutak u američkoj povijesti.

Ne uspijevajući prikazati povijesno postavljanje američka zastave na površinu Mjeseca u svom filmu, “Prvi čovjek” izlaže novu vrstu vandaliziranja povijesti i neo-staljinističkog fotošopiranja povijesnih činjenica.

Vandaliziranje povijesti je jedno od trenutačnih hobija ljevice i popularno je s obje strane američko-kanadske granice.

Dok Amerikanci ‘otpora’ ruše kipove konfederacijskih ratnih heroja, pa čak i ranih američkih predsjednika koji su posjedovali robove, morate se zapitati tko će biti siguran od uklanjanja. Naravno, generali Unije biti će slijedeći, jer mnogi od njih nisu bili dovoljno progresivni u svojim stavovima prema rasi — ne u potpunosti promovirajući punu jednakost crnaca i zagovarajući borbu protiv domorodaca.

U Kanadi, liberali su usmjerili svoj puni animozitet prema osnivaču zemlje i prvom premijeru, Sir Johnu A. MacDonaldu. Budući da nije uspio vladati senzibilitetom 21. stoljeća, njegov lik maknut je s kanadske novčanice od 10 dolara, njegovo ime uklonjeno sa zgrada, a njegovi kipovi vandalizirani ili sklonjeni u hladna skladišta.

Ali, pretvaranje da Armstrong nije postavio američku zastavu na površinu Mjeseca, ponovno nas vraća političkim navikama sovjetskog diktatora Josifa Staljina, koji nije samo uživao u izgladnjivanju poljoprivrednika, ubijanju od rada disidenata i masovnim ubojstvima protivnika, već se također pretvarao da ti obeščašćeni mrtvi nikada nisu niti postojali.

Možete se sami uvjeriti u fotografije “prije” i “kasnije” istaknutih sovjetskih dužnosnika, koji se na jednoj slici mogu vidjeti u šetnji sa velikim Staljinom, a zatim — bris! — uklonjeni na slijedećoj slici, zamijenjeni komadom praznog prostora.

“Prvi čovjek” postigao je istu prezirnu svrhu.

Slijetanje na Mjesec bio je sjajan primjer američke izuzetnosti. 1961. godine, predsjednik John F. Kennedy da je obećanje: “Vjerujem da bi se ova nacija trebala obvezati da će, prije isteka ovog desetljeća, postići cilj slanja čovjeka na Mjesec i njegovog sigurnog povratka kući na Zemlju. Niti jedan drugi svemirski projekt u ovom trenutku neće biti impresivniji cjelokupnom čovječanstvu, niti će biti od veće važnosti po dugoročno istraživanje svemira.”

Kakva sažeta, a opet ambiciozna izjava! Koliko jednostavna u dizajnu, a opet veličanstvena u svom opsegu. Kennedy i predsjednici koji su slijedili, održali su to obećanje i odnijeli pobjedu u svemirskog utrci. U današnjem disfunkionalnom postojanju, nekim općinama teže je pronaći odlagalište smeća. A Amerika je održavala svemirski program dok je istodobno vodila rat u Vijetnamu i implementirala Veliko društvo.

Amerika — a ne U.N. — također je u konačnici pobjedila u Hladnom ratu.

Kennedy je također 1962. izjavio: “Mi smo odlučili otići na Mjesec! Mi smo odlučili otići na Mjesec u ovom desetljeću i napraviti druge stvari, ne zato što su lagane, već zato što su teške.”

To je još jedan element američke izuzetnosti koji malodušni Hollywood — gdje je sve lagano i ništa nije teško — ne samo da nikada neće cijeniti, već nikada neće ni razmotriti.