Google gradi za Kinu prototip tražilice koja će dozvoljavati vladi da špijunira svoje građane

Ashe Schow

Screenshot: YouTube/Google

Zamislite da američka vlada može slobodno pristupiti vašoj povijesti pretraživanja na internetu i iskoristiti je protiv vas. To je ono što bi se moglo dogoditi u Kini, zahvaljujući cenzuriranoj tražilici koju za tu zemlju izrađuje Google.

Kao što je objavio The Intercept: “Tražilica, pod kodnim imenom Dragonfly, dizajnirana je za uređaje pogonjene Androidom i uklanjat će sadržaj koji bi vladajući režim Komunističke partije Kine mogao smatrati osjetljivim, poput informacija o političkim disidentima, slobodi govora, demokraciji, ljudskim pravima i mirnim protestima.”

Tako je, termini poput “ljudska prava”, “Nobelova nagrada” i “studentski protesti” dodani su na popis za cenzuru koji je masivna tehnološka kompanija sastavila za kinesku vladu.

Imajte na umu da Kina već posjeduje sustav socijalnog kreditiranja koji rangira građane i kažnjava ih za ponašanje koje se smatra neprikladnim, poput loše vožnje ili kupovine previše video igara, prema Business Insideru. Sada razmislite o ideju da je vaša povijest pretraživanja direktno povezana s ovim sustavom.

Naravno, Google ne želi razgovarati o tome što radi.

“Google je do sada odbio javno progovoriti o kineskim planovima za cenzururanje i nije odgovorio na zahtijev za komentar o ovoj priči”, izvijestio je The Intercept. “Također je odbio sudjelovati sa skupinama za ljudska prava u vezi Dragonflyja, igorirajući pitanja novinara i odbijajući američke senatore.”

Google je prethodno uklonio “ne budi zao” iz svojih pravila ponašanja.

S obzirom na Googlovu povijest predrasuda prema konzervativcima, čovjek bi se mogao zapitati kakva budućnost tražilica nas očekuje u Sjedinjenim Državama.