Studija otkrila što žene nalaze privlačnim. Feministicama se to NEĆE SVIĐATI.

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/Movieclips/Warner Bros.

Ispada da su žene predodređene da ih puno više privlači zaštitnički tip muškaraca, onaj koji slijedi tzv. “benevolentni seksizam”, od muškaraca koji ih smatraju jednakima. A najbolje od svega je: to je istina čak i za okorjele feministice, otkrili su znanstvenici.

Prema novoj studiji znanstvenika Sveučilišta u Kentu i Iowa State, koja je objavljena u Biltenu osobne i društvene psihologije (Personality and Social Psychology Bulletin), žene nadmoćno preferiraju muškarce kavalire koji ih promatraju na zaštitnički način. Istraživači Pelin Gul i Tom Kupfer klasificiraju ovo očito “pokroviteljsko” ponašanje kao “benevolentni seksizam” (BS), ili dobro-namjeran seksizam. Istraživači sugeriraju da su žene predodređene da previde “štetne posljedice” BS-a, “jer se BS muškarci smatraju spremnima da i se posvete (zaštite, brinu i budu privrženi)”, stoji u sažetku studije. Gul i Kupfer ovo pripisuju prirodnoj selekciji, simptomu kojeg se žene tek trebaju otresti.

Kao što je napomenuto u Daily Mailu, istraživanje je prikupljeno od pet studijskih skupina žena, u kojoj se najveća sastojala od 233, a najmanja od 104 žene. Od žena je zatraženo da pogledaju scenarije interakcija s muškarcima, koji su “uključivali muškarce koji su ljubazni, ali na način koji se smatra seksističkim i muškarce koji tretiraju žene kao jednakima i koji im ne nude nikakav posebni tretman.” Nakon toga su zamoljene da ocjene “toplinu i privlačnost, i koliko misle da su im voljni pružiti zaštitu, brigu i privrženost”. Također su morale objelodaniti vlastiti stupanj feminističkih sklonosti i navesti koliko “pokroviteljsko” ili “potkopavajuće” je njihovo ponašanje.

“Žene su pronašle benevolentne seksističke [BS] muškarce privlačnima, ne zbog toga što nisu svjesne štetnih učinaka, već unatoč tome što su ih svjesne”, otkrili su znanstvenici. “Ovo sugerira da su poželjni aspekti BS stavova i ponašanja dovoljni da prevladaju negativno percipirane učinke.”

“Naš prijedlog je da žene odobravaju BS stavove i ponašanje, jer se oni smatraju znakovima da je muškarac voljan pružiti zaštitu, brigu i privrženost”, dodao je dvojac.

A ono što je čak gore za feministice koje promiču jednolikost umjesto ravnopravnosti spolova: i one žele “seksističke” muškarce!

“Dokazi pokazuju da mnoge žene — čak i one koje žele [ravnopravne] odnose — žele da muškarac bude kavalir u slučajevima, na primjer, plaćanja računa i otvaranja vrata”, napisali su istraživači. “Nadalje, nalaz da su okorjele feministice, a ne samo one blažeg tipa, ocijenile [seksističke] potencijalne romantične partnere više privlačnima, unatoč tome što su više svjesne štetnih posljedica, sugerira da se ta privlačnost općenito preferira kod žena, a ne samo kod onih koje podržavaju tradicionalne uloge među rodovima.”

O-o, izgleda da imamo cijeli rod pun “internaliziranih mizoginista”. Ili je to možda samo stvar biologije; i muškarci i žene vrjednuju stvari na različite načine i općenito igraju različite uloge jer su — uzdah — različiti.