Papa Franjo srdačno primio Bonoa nakon što je ovaj podržavao kampanju za pobačaj u Irskoj

Paul Bois

I dok papa Franjo ostaje nijem u vezi optužbi da je prikrivao zlostavljajućeg kardinala, srdačno je dočekao nikog drugog nego frontmena grupe U2, Bonoa, koji je nedavno vodio kampanju za legalizaciju pobačaja u Irskoj.

Papa se nije obratio Bonou u vezi njegove podrške pobačaju u nekad katoličkoj zemlji tijekom njihovog polusatnog susreta, prema izjavama rock pjevača. Umjesto toga, papa je “pustio razgovor da teče kamo god je želio ići” i bio “nevjerojatno blagonaklon što se tiče njegovog vremena i koncentracije”.

Bono je, međutim, raspravljao o krizi seksualnih zlostavljanja sa Svetim Ocem, a čak mu je i rekao da akcije Crkve izgledaju kao da su “zlostavljači bolje zaštićeni od žrtava”.

“Osjećao sam da je iskren i mislim da je izvanredan čovjek u izvanrednim vremenima”, rekao je Bono, dodajući da je mogao “vidjeti bol” na papinom licu.

Govoreći za novinare, Bono je rekao da su se on i papa složili oko višestrukih pitanja i da imaju prisni odnos.

“Nismo se još dogovorili što ćemo napraviti zajedno”, rekao je Bono, “ali mi smo neki način zaljubljeni jedan u drugoga”.

Prošlog svibnja, uoči glasovanja za legalizaciju pobačaja u Irskoj, Bono i njegovi kolege iz benda rekli su za Irish Times da su pro-izbora. Bono je čak rekao za zagovornika pobačaja Georgea Sorosa da je “jedan od mojih najvećih heroja“.