Predsjednik Disneyja: Usporit ćemo ‘Ratove zvijezda’ i evo zašto

James Barrett

Screenshot: YouTube/ WorldClassBullshitters

Disneyjev predsjednik Bob Iger potvrdio je ovog tjedna u intervjuu za Hollywood Reporter kako su spekulacije nakon masivnog razočaranja najnovijeg nastavka “Ratova zvijezda” istinite: Disney će usporiti franšizu.

“Donio sam odluku o tajmingu i gledajući unatrag, mislim da je pogreška koju sam napravio — preuzimam odgovornost — bila ta što je svega bilo malo previše i prebrzo”, rekao je Iger o distribuciji “Soloa” samo šest mjeseci nakon “Posljednjeg Jedija”.

“Možete očekivati usporavanje, ali to ne znači da više nećemo snimati filmove”, rekao je. “J.J. [Abrams] zauzet je snimanjem [epizode] IX. Imamo kreativne entitete, uključujući [kreatore Igre prijestolja Davida] Benioffa i [D.B.] Weissa, koji razvijaju vlastite sage, o kojima još nismo bili specifični. Nalazimo se baš na mjestu s kojega ćemo početi donositi odluke o tome što će slijediti nakon J.J.-a”.

Zaključio je naglasivši da će “biti malo oprezniji u količini i tajmingu. I na tome prestaje moja odgovornost.”

Rezultato “Soloa” bili su jasno upozorenje Disneyu o potencijalnoj “zasićenosti franšizom”. Nakon što je “Sila se budi” donijela nevjerojatnih 937 milijuna dolara na domaćim kino blagajnama (objavljen u prosincu 2015.) i neočekivano snažnih 532 milijuna dolara za “Rogue One” (objavljenim u prosincu 2016.), “Posljednji Jedi” donio je dvije trećine iznosa prvog Abramsovog filma, zaradivši još uvijek impresivnih 620 milijuna dolara. Ali “Solo”, objavljen prije malo više od pet mjeseci u svibnju 2018., uspio je donijeti samo 214 milijuna dolara na domaćem tržištu, manje od polovice onoga što je zaradio “Rogue One”.

Zajedno s promašenim tajmingom, “Solo” je ometen mnogim negativnim glasinama, nakon što je Disney odlučio zamijeniti originalne redatelje Phila Lorda i Christophera Millera s Ronom Howardom. Drugi čimbenik koji je otežao put do srca gledatelja bila je snažna reakcija na iritirajuće poruke socijalne pravde u “Posljednjem Jediju”.

Kada je upitan o otpuštanju redatelja “Guardians od the Galaxy” Jamesa Gunna, Iger je rekao da je odluka donesena “jednoglasno od strane različitih rukovoditelja u studiju i ja sam je podržao”, dodajući “nisam preispitivao njihovu odluku”.

Iger je također ponudio svoje mišljenje o pokušaju ESPN-a da zavlada u političkim i društvenim porukama.

“Nemam ništa osim riječi hvale za posao koji Jimmy Pitaro obavlja za ESPN”, rekao je Iger. “Bila je velika rasprava o tome hoće li se ESPN više posvetiti onome što se dešava na području sporta ili na ono gdje se sport nalazi u društvu ili politici. A Jimmy je osjećao da se klatno previše udaljilo od sportskih borilišta. I ja također mislim da je bio u pravu. A to je nešto, usput, što mislim da je prepoznao i John Skipper (bivši predsjednik ESPN-a, za čijeg je predsjedanja ESPN izgubio više od 15% pretplatnika i izgubio više od 500 radnim mjesta – op. a.). Ali Jimmy je došao svjež i mislim da je imao sposobnost da se posveti tim problemima puno agresivnije i učinkovitije. On je vratio malo ravnoteže.”