DILLON: Twitter bi trebao banirati diktatore koji ne dozvoljavaju pristup svojim vlastitim građanima

Kassy Dillon

Screenshot: YouTube/PressTV

Posljednjih godina, Twitter je postao upetljan u brojne kontroverze oko političke pristranosti i očiglednog suzbijanja slobode govora na platformi. Međutim, usprkos svim kritikama, postoji jedan jednostavan način na koji Twitter može promicati slobodu govora i građanske slobode: Suspendirati lidere opresivnih režima koji ne daju pristup platformi svojim vlastitim građanima.

Twitter je trenutačno blokiran od autoritarnih vlada Kine, Irana i Sjeverne Koreje. Međutim, Iran je jedini od ovih režima koji ima službene račune na platformi.

Vođe Islamske Republike Irana imaju pristup Twitteru i redovito dijele svoje mišljenje o politici — često na engleskom jeziku.

To je zato što ti vođe ne koriste platformu kako bi komunicirali sa svojim građanima, kao što to čini većina ostalih lidera diljem svijeta. Umjesto toga, oni koriste Twitter kako bi komunicirali s ostalim zemljama i širili propagandu cijelom svijetu.

Bivši iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad očito ima dozvolu korištenja servisa društvenih medija i provodi svoje vrijeme tweetajući o svemu od odnosa Colina Kaepernicka s NFL-om do Serene Williams. Pa opet, kao što je izvijestio Washington Post, njegov ponovni izbor 2009. gopine doveo je zabrane Twittera u Iranu zbog prosvjednika koji su koristili servis kako bi se organizirali protiv vlade.

Iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei također si dozvoljava privilegiju Twittera i održava četiri računa na različitim jezicima. Redovito objavljuje propagandu i kritizira Sjedinjene Države usprkos sprečavanja svojeg vlastitog naroda da objavljuje svoje vlastite pritužbe na platformi. Dakle, ako on blokira pristup platformi svojim vlastitim građanima, zašto bi se Khameneiju dozvolilo korištenje iste?

Nekoliko drugih iranskih dužnosnika održava svoje Twitter račune, uključujući između ostalih predsjednika Hassana Rouhanija i ministra vanjskih poslova Javada Zarifa, koji svi smatraju sebe, ali ne i svoje građane, dostojnima platforme.

Iako su mnogi Iranci, unatoč zabrani, pronašli način da pristupe Twitteru, oni još uvijek krše prohibiciju.

Ironija tih vođa koji imaju pristup Twitteru kako bi širili dezinformacije o svojoj zemlji — dok istodobno spriječavaju vlastiti narod da se pridruži platformi — jednostavno je prevelika za podnijeti.

I postaje sve gore. Ne samo da spriječavaju svojim građanima pristup Twitteru, već u nekoliko posljednjih tjedana iranski vođe imaju drskosti žaliti se na baniranje pro-vladinih iranskih računa na Twitteru zbog širenja propagande i čak poticati Twitter da zabrani račune koji potiču promjenu režima koje nazivaju “botovima”.

Tako je, samo pro-režimski propagandisti mogu imati pristup Twitteru u Iranu.

Ako ovi režimi žele spriječiti svoje građane od potpunog uranjanja u tehnološko doba 21. stoljeća, onda bi oni trebali koristiti sredstva 20. stoljeća kako bi prenosili svoje poruke. Natrag za tiskarski stroj za vas.

Ako Twitter istinski vjeruje u “slobodno izrađavanje” i misli da “svaki glas ima moć utjecanja na svijet”, kao što to kompanija tvrdi na svojim stranicama, onda bi treba spriječiti iranske vođe od privilegije posjedovanja računa tako dugo dok ne prestanu blokirati milijune svojih građana od pristupa platformi.