WILLIAMS: Rasuđivanje o rasi

Walter E. Williams

Toliko našeg rasuđivanja o rasi je emocionalno i neispravno. U svakodnevnom, kao i profesionalnom, razgovoru, upotrebljavamo naizmjenične termine poput diskriminacije, predrasuda, rasne sklonosti i rasizma, kao da se oni odnose na isto ponašanje. Moguće je izbjeći mnogo zamki pogrešnog razmišljanja o rasi uspostavljanjem operativnih definicija kako ne bi pobrkali jedno ponašanje s drugim.

Diskriminacija može biti operativno definirana kao čin izbora. Cijeli svoj život provodimo birajući raditi ili ne raditi na tisuće aktivnosti. Biranje zahtijeva ne-biranje. Kada odaberete pročitati ovaj članak, diskriminirali ste druge načine korištenja svog vremena. Kad sam odabrao gospođu Williams, sustavno sam diskriminirao druge žene. Većinom rasno. Naime, diskriminirao sam bijele žene, azijatkinje, debele žene i žene s kriminalnom prošlošću. Jednom riječju, nisam ponudio svakoj ženi jednaku priliku, kao što one meni nisu pružile jednaku priliku.

Netko bi mogao doći u iskušenje argumentiranjem kako je rasna diskriminacija u braku trivijalna i ne donosi važne društvene posljedice, ali ona to ipak čini. Kada se osobe s visokim stupnjem inteligencije i visokim prihodima žene s drugim visoko inteligentnim osobama s visokim prihodima, a postoji i rasna korelacija između tih karakteristika, rasna diskriminacija u odabiru partnera povećava nejednakost u inteligenciji stanovništva i rapodjeli prohoda. Postojala bi puno veća jednakost u prihodima ako bi se visoko inteligentne osobe s visokim prihodima ženile s nisko inteligentnim osobama s niskim prihodima. Ali pretpostavljam da bi većina ljudi bila zgrožena prijedlogom mandata koji bi zahtijevao isto.

Predrasude su savršeno koristan termin, ali se ne koristi pravilno. Njezin latinski korijen je praejudicium — što znači unaprijed stvoren sud. Predrasuda se može operativno definirati kao donošenje odluka na temelju nepotpunih informacija. Buduće da stjecanje informacija podrazumijeva troškove, svi mi nastojimo ekonomizirati u troškovima informacije. Ponekad koristimo one jeftine-za-promatranje fizičke atribute kao predstavnike (proxyje) nekog drugog atributa koji je skuplji za promatranje. Jeftino promatrana činjenica da je osoba muško ili žensko može se upotrijebiti kao proxy za ne toliko primjetne atribute poput snage, agresije ili brzine trčanja.

Krajem 1990-ih, crna povjerenica za taksije u Washington D.C. upozorila je vozače taksija da ne odlaze u crnačke četvrti s niskom prihodima i ne uzimaju putnike “opasnog izgleda”, koje je opisala kao mlade crne muškarce odjevene na određeni način. Neki dostavljači pizza u St. Louisu koji su bili crnci, žalili su se zbog dostavljanja pizza u crnačke četvrti zbog straha od napada ili pljačke. 1993. godine, velečasni Jesse Jackson je navodno rekao da mu lakne kad dozna da su prilikom šetnje u noći mladenački koraci iza njega oni bijelih, a ne crnih osoba.

Evo pitanja: Da li opreznost pretežno crnih taksista u Washingtonu prilikom pokupljanja crnih muškaraca “opasnog izgleda” ili kad crni dostavljači pizza ne žele dostavljati u neke crnačke četvrti ili osjećaj olakšanja vel. Jesseja Jacksona kada su mladenački koraci iza njega oni bijelih mladića umjesto crnih, govori išta nedvosmisleno o tome vole ili ne vole taksisti, dostavljači pizza i Jackson crnce? To je vitalna i često zanemarena činjenica — naime, kako nam samo promatranje prejudiciranog ponašanja osobe može nedvosmisleno reći o rasnim okusima ili sklonostima te osobe.

Razmotrite posao policije. Pretpostavite da šef policije pokušava uhvatiti krivce koji provaljuju u automobile i kradu elektroničku opremu. Nadalje, pretpostavite da vidite istražne resurse više fokusirane na mlade muškarce u dobi između 15 i 25 godina. Ne troši nijedan od svojih istražnih resursa na žene bilo koje dobi i vrlo malo na muškarce starije od 40 godina. Gledajući njegovo “profilirano” ponašanje — prejudicirano ponašanje — biste li zaključili da voli žene i starije muškarce, a ne voli muškarce stare između 15 i 25 godina? Mislim da je potreban potpuni idiotizam da se dođe do takvog zaključka. Pretpostavka šefa policije jednostavno se temelji na dokazima koje je prikupio kroz iskustvo da su mlađu muškarci skloniji provaljivanju u automobile.

Walter E. Williams je profesor ekonomije na Sveučilištu George Mason.