‘Brazilski Trump’ Bolsonaro odnio pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora, upozorava na izbornu prijevaru

Kassy Dillon

Screenshot: YouTube

Jair Bolsonaro, brazilski predsjednički kandidat koji je često uspoređivan s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, pobijedio je u prvom krugu izbora s 46% glasova, malo manje od 50% koliko je bilo potrebno da se spriječi drugi krug.

Bolsonaro je 63-godišnji kongresmen, umirovljeni kapetan brazilske vojske i samozvani konzervativni katolik koji je oženjen evangelističkom kršćankom.

Unatoč nekoliko kontroverznih primjedbi o socijalnim pitanjima, Bolsonaro je iznimno popularan u Brazilu u velikoj mjeri zbog svojeg snažnog protivljenja socijalizmu i obećanju da će obuzdati kriminal u zemlji koja je pretrpjela 63.880 ubojstava u 2017. godini. Bolsonaro je šokantno izboden na predizbornom skupu u rujnu i tijekom oporavka je vodio kampanju iz bolnice.

Iako je Bolsonaro odnio pobjedu u prvom krugu, mnogi od njegovih pristaša nisu u potpunosti zadovoljni jer vjeruju kako je trebao osvojiti većinu glasova i za taj neuspjeh okrivljuju izbornu prijevaru.

Bolsonarov sin, Eduardo, uz pomoć Twittera je pozvao glasače da snimaju videozapise ukoliko im glasačke mašine stvaraju probleme. “Prijatelji, u slučaju bilo kakvih problema s biračkim mjestima, snimajte ih”, tweetao je Eduardo, “po mogućnosti snimajte videozapise i navedite državu i izbornu jedinicu u kojoj je dešavaju problemi”.

Prema lokalnim brazilskim medijima, 964 glasačke mašine bile su neispravne i trebale su se zamijeniti. Međutim, neispravne mašine čine samo 0,019% svih glasačkih mašina.

Sam Bolsonaro je spomenuo mogućnost izborne prijevare u prijenosu uživo na Facebooku: “Primili smo mnogo kritika iz elektroničkih glasačkih kabina, neki ljudi glasali su za guvernera i završili glasovanje, drugi su pritisnuli 1 i pojavio im se kandidat ljevice [Haddad]”, rekao je Bolsonaro. “Da nije bilo ovakvih problema, da ste imali povjerenja u elektronički sustav, već bi imali ime novog predsjednika. Ono što je u pitanju je naša sloboda.”

U prošlosti, Bolsonaro se zalagao za donošenje zakona koji bi zahtijevao od mašina da printaju priznanice nakon glasovanja — ideju koja je naišla na odobravanje stručnjaka koji kažu da glasačke mašine koje nisu povezane na internet svejedno mogu biti hakirane.

Bolsonaro će se 28. listopada suočiti s Fernandom Haddadom iz Radničke stranke, koji je dobio 29% glasova. Haddad je bio zamjena za Luiza Inacia Lula De Silvu — bivšeg predsjednika koji trenutačno služi 12-godišnju kaznu zatvora zbog korupcije — nakon što je izborno povjerenstvo presudilo da De Silva ne može sudjelovati u izborima za predsjednika iz zatvora.

Jedan video navodno prikazuje elektroničku glasačku mašinu kako mijenja nečiji glas za Bolsonara Haddadu, ali on je bio razotkriven od brazilskih medija.

“Postoji snažno uvjerenje da u sjeveroistočnoj regiji Brazila mnogi glasači Bolsonara nisu mogli glasati za njega zbog neispravnih elektroničkih kabina”, izjavio je Mario Balaban, brazilski pristalica Bolsonara koji živi u New York Cityju, za Daily Wire. “I Fernando Haddad i njegova stranka su krajnje lijevi: podržavaju venezuelanski i kubanski režim, pozivaju na regulaciju medija, vjeruju u mijenjanje brazilskog ustava i žele centralizirati vlast s namjerom smanjivanja kongresnih i sudskih ovlasti.”

“Izbor u Brazilu ne može biti jasniji: pro-američki, pro-izraelski i konzervativni patriot pro-slobode ili korumpirana komunistička marioneta koju je na ove izbore postavio Lula”, dodao je Balaban.

Bolsonaro, koji je dobio nadimak “Trump tropa”, rekao je kako pozdravlja usporedbe s predsjednikom Trumpom. “Nisam bogatiji od njega”, rekao je za TIME, “to je sve čemu se ne divim”.

Dvojica muškaraca dijele neke sličnosti, uključujući zajednički prezir prema političkoj korektnosti i nedostatku filtera u izjavama. Bolsonaro se također nada izlasku iz Pariškog klimatskog sporazuma, rekao je da će zatvoriti palestinsko veleposlanstvo u Brazilu, premjestiti brazilsko veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem i temelji veliki dio svoje kampanje na jačim imigrantskim zakonima i borbi protiv kriminala.

U intervjuu za Daily Wire, njegov sin Eduardo rekao je da je njegov otac sličan Trumpu jer “ne prima novac od nikoga” i zbog “načina na koji nas [mediji] tretiraju, kako surađuju s nama, nazivajući nas rasistima, homofobima, seksistima, itd. Svi ti napadi slični su onima s kojima se suočava Trump.”