Europska nacija mikročipirala nacionalne osobne iskaznice za bankarstvo, glasanje, osiguranje

Ryan Saavedra

Mala europska nacija Estonija počela je ugrađivati mikročipove u nacionalne osobne iskaznice kako bi svojim građanima dala “digitalni identitet”.

“Od prijelaza u 21. stoljeće, Estonija je svakom građaninu ponudila ‘digitalni identitet’ izdan od vlade — uključujući čip koji je ugrađen u nacionalnu osobnu iskaznicu koji može biti korišten za socijalnu sigurnost, zdravstveno osiguranje, registraciju birača, bankarstvo i još mnogo toga”, izvijestio je Los Angeles Times.” Sada također nudi ‘e-rezidenciju’ za ljude širom svijeta koji žele postati dio digitalne revolucije, dopuštajući im da registriraju tvrtku u Estoniji, koja je dio Europske unije.”

Estonska predsjednica Kersti Kaljulaid rekla je prošli tjedan Timesu da je Estonija “prvo digitalno društvo koje ima vlastitu državu”, što znači da “sav estonski digitalni razvoj djeluje kao jedinstveno društvo”.

“Imamo jedinstvenu okosnicu na temelju koje svi grade svoje usluge”, rekla je Kaljulaid. “A to se odnosi jednako na javni sektor kao i na privatni sektor. Jer naravno da svi mi globalno koristimo mnoge online usluge, digitalne usluge, ali one dolaze na platformama bez ikakve sigurnosti, jednostavno zbog toga što nemate digitalni identitet kojim biste mogli verificirati tko što radi kome na internetu.”

“Mi ga imamo i imamo ga još od prijelaza stoljeća, što znači da imamo jednu generaciju koja je odrasla znajući da je vlada na dohvat ruke”, nastavila je Kaljulaid. “I sve bankarske usluge kakve imate ovdje su vam također na dohvat ruke. Ali ono što još imamo, kao dodatna prednost, jest sigurnost internet putovnice, digitalnog identiteta, koji osigurava korištenje tih usluga sigurnim i bezbjednim.”

Kaljulaid je tvrdila da sustav nikada nije bio hakiran, ali je dodala kako se Estonija nalazi pod istom prijetnjom Rusije kao i ostale nacije koje su mete hakerskih napada.